Mainos

EU rakentaa varojärjestelmää luottokriiseille

EU-maat tehostavat yhteistyötään rahoitusmarkkinoiden kriisinhallinnassa. Yhteistyöllä pyritään ehkäisemään uusia finanssikriisejä.

EU:n valtiovarainministerit ovat saaneet Portugalin Portossa sovittua alustavista pelisäännöistä uusien finanssikriisien ehkäisemiseksi. Tarkoituksena on pitää entistä tehokkaammin yhteyttä muun muassa keskuspankkien ja virkamiesten kesken. Eräänlaiseen rahoitusmarkkinoiden kriisinhallintajärjestelmään nimetään vastuuhenkilöitä jokaiseen EU-maahan.

Yli rajojen tapahtuva toiminta EU:n rahoitussektorilla on lisääntynyt voimakkaasti. Tämä on synnyttänyt huolta siitä, pystyvätkö kansalliseen sääntelyyn ja valvontarakenteisiin perustuvat järjestelyt selviämään rahoitusmarkkinoiden kriiseissä.

Monet EU-maat ovat halunneet vahvistaa pankkien valvonnan koordinaatiota eri maiden välillä. Suomi on kannattanut yhteistyön tehostamista rahoitusmarkkinoiden kriisinhallinnassa EU-tasolla.

Nykyinen luottokriisi sai alkunsa, kun Yhdysvalloissa myönnettiin paljon asuntolainoja heikon maksukyvyn asiakkaille. Pankit myivät näitä lainoja ja niihin sidottuja vakuuksia edelleen muille asiakkaille. Kun lainanottajat eivät voineetkaan maksaa lyhennyksiään, tämän seuraukset levisivät laajalle.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.