Mainos

EU rajoittamassa Bulgarian ja Romanian jäsenyyttä turvalausekkein

Turvalausekkeet tarkoittavat, että Romaniasta ja Bulgariasta tulee EU-maita ensi vuoden alussa, mutta niille voidaan samalla asettaa erityisrajoituksia.

Euroopan unioni aikoo rajoittaa Romanian ja Bulgarian tulevaa EU-jäsenyyttä turvalausekkein.

Laajentumiskomissaari Olli Rehn kertoi suomalaistoimittajien tapaamisessa, että turvalausekkeet otetaan käyttöön ainakin elintarviketurvallisuuden alalla. Komissio aikoo rajoittaa sikojen ja sianlihan tuontia Bulgariasta ja Romaniasta muihin EU-maihin.

Turvalausekkeet tarkoittavat, että Romaniasta ja Bulgariasta tulee EU-maita ensi vuoden alussa, mutta niille voidaan samalla asettaa erityisrajoituksia. Niihin on varauduttu, koska kumpikaan maa ei vielä täytä kaikkia EU:n ehtoja.

Elintarvikerajoitusten lisäksi komissio harkitsee tiukennuksia maille maksettaviin EU-tukiin, mikäli maat eivät korjaa hallintonsa puutteita.

Kolmas mahdollinen kohde rajoitusten käytölle on EU:n oikeus- ja poliisiyhteistyö. Kummankin maan oikeusjärjestelmän toimivuudessa on tähän asti ollut ongelmia.

Moni maa rajoittaa työvoiman liikkuvuutta

Samaan aikaan moni EU-maa on rajoittamassa Romaniasta ja Bulgariasta tulevien kansalaisten pääsyä työmarkkinoilleen. Suomen ohella vapaasta pääsystä työmarkkinoille ovat Rehnin mukaan ilmoittaneet tähän mennessä vain Viro ja Slovakia.

Britannia ilmoitti tiistaina, että se rajoittaa bulgarialaisten ja romanialaisten tuloa. Maa ei ole aiemmin rajoittanut liikkuvuutta uusista jäsenmaista.

Suurin osa vanhoista EU-maista asetti rajoituksia Itä-Euroopan työntekijöille jo edellisen laajentumisen yhteydessä. Rehnin mukaan esimerkiksi Saksa ja Itävalta jatkavat niitä varmasti ensi vuonnakin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.