Mainos

EU rajoittaa elävien lintujen myyntiä

EU on asettanut elävien lintujen torimyynnin luvanvaraiseksi lintuinfluenssan torjumiseksi. Ensi kuussa unionin alueella järjestetään valmiusharjoitus mahdollisen pandemian varalta.

EU-komission tiedotteen mukaan unionin alueella kielletään lintujen vieminen toreille, näyttelyihin ja kulttuuritapahtumiin ilman viranomaisten erityistä lupaa. Rajoitus astuu voimaan välittömästi.

Samalla EU-jäsenmaita kehotetaan myös rajoittamaan eläintarhalintujen myyntiä ja huolehtimaan siitä, etteivät luonnonvaraiset linnut pääse käsiksi siipikarjan rehuun.

EU on lisännyt myös lemmikkilintujen ja höyhenten tuontirajoituksia Venäjältä, jossa lintuinfluenssaa on havaittu. Rajoitukset koskevat lähes koko maata, mutta eivät muun muassa Karjalan ja Pietarin aluetta.

Huoli taudin nopeasta leviämisestä EU:ssa hellitti hieman komission kerrottua, ettei Kreikan epäiltyyn lintuinfluenssatapaukseen ole saatu vahvistusta. Alustavien testien mukaan epäilty tauti ei ollut lintuinfluenssaa.

Pandemiaharjoitus ensi kuussa

EU-komissio aikoo järjestää ensi kuussa käytännön harjoituksen, jossa testataan EU:n valmiutta reagoida laajaan pandemiaan. Jäsenmaiden viranomaisten tehtävänä on tuolloin kahden päivän aikana reagoida kuvitteelliseen hätätilaan kansallisten valmiussuunnitelmien pohjalta. Suomesta harjoitukseen osallistuu vastuullisia viranomaisia sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä Kansanterveyslaitokselta.

Toistaiseksi pandemian riski on pieni, sillä lintuinfluenssa ei tällä hetkellä tartu ihmisestä toiseen. Mahdollisuus taudin muuntumiseen ja laajaan leviämiseen on kuitenkin olemassa.

Suomen peruspalveluministerin Liisa Hyssälän mukaan EU:n yhteistyötä pyritään tiivistämään esimerkiksi rokotetuotannon käynnistämiseksi nopeasti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.