Mainos

EU rajoittaa eläinkuljetuksia

EU on päättänyt jatkaa Britannian eläimiä ja eläintuotteita koskevaa vientikieltoa sekä rajoittaa eläinkuljetuksia.

Lehmiä

EU rajoittaa voimakkaasti eläinten kuljetuksia ja markkinoita. EU:n eläinlääketieteellinen komitea on kieltänyt kaikki elävien eläinten karjamarkkinat jäsenmaidensa alueella. Sorkkaeläimiä saa kuljettaa vain teuraaksi.

Italian maatalousministeri Alfonso Scanio ilmoitti aiemmin aikovansa nostaa karjan vienti- ja tuontikiellon esille tämänpäiväisessä EU-maiden eläinlääketieteellisen komitean kokouksessa. Scanion mukaan paikallaan olisi ainakin 15 vuorokauden vienti- ja tuontikielto. Kielto koskisi vähintään epäilyttäviä kotitalouseläimiä, eli mahdollisesti suu- ja sorkkatautia kantavaa karjaa.

Taudinvastaisia toimia käsiteltiin tänään Brysselissä EU-maiden pysyvässä eläinlääkintäkomiteassa. Komitea on päättänyt myös, että Britanniasta ei saa viedä muualle EU:hun eläimiä eikä eläintuotteita ainakaan kolmeen viikkoon. Kielto johtuu suu- ja sorkkataudista.
Ennen kieltopäätöksen jatkamista brittiläiset eläinlääketieteen asiantuntijat kertoivat komitealle uskovansa, että taudin leviäminen kääntyy laskuun vielä tällä viikolla. Tautitapauksia on todettu toistaiseksi vain Britanniassa, vaikka epäilyksiä on herännyt myös manner-Euroopassa.

Kuljetuspäätös merkitsee rajoituksia myös Suomelle. Eläinkuljetukset sallitaan poikkeustapauksissa, kun on esimerkiksi kyse eläinten kuljettamisesta suoraan teurastettaviksi. Viranomaisille on kuitenkin tiedotettava asiasta, eikä eri tilojen eläimiä saa sekoittaa samoihin kuljetuksiin. Kielto koskee lampaita, vuohia, sikoja, hevosia ja nautoja.

Suomi ja Italia pidättäytyivät äänestämästä. Suomi piti komitean päätöksiä liian pitkälle vietyinä, kun taas Italian mielestä toimet olivat riittämättömät.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.