Mainos

EU purkaa autokaupan rajoituksia

EU-komissio on päättänyt purkaa autojen myynnin ja huollon rajoituksia.

Autoalan Keskusliiton varatoimitusjohtajan Pentti Rantalan mukaan EU-komission esittämän autokauppauudistuksen vaikutukset Suomessa jäävät rajallisiksi. Suomessa on esimerkiksi jo pitkään ollut tapana, että samassa autokaupassa voidaan myydä eri automerkkejä.

-Me olemme Suomessa olleet tässä suhteessa edelläkävijöitä. Meillähän on jälleenmyyjiä, joilla voi parhaimmillaan olla kymmenenkin eri merkkiä myynnissä, Rantala toteaa.

Rantalan mukaan esityksen myynnin ja merkkihuollon kytkentää koskeva muutos ei sekään vaikuta Suomen tilanteeseen merkittävästi. Vastaisuudessa autonvalmistajat eivät voi enää velvoittaa autokauppiasta huolehtimaan myymiensä autojen huollosta.

-Suomessa autokauppiaat ovat tehneet suuria investointeja huolto- ja korjaamotoimintaan, joten niistä tuskin luovutaan, Rantala arvioi.

Hinnat eivät juuri alene

Komission esityksen mukaan autonvalmistajat velvoitetaan luovuttamaan tietoja automalleistaan riippumattomille huoltoliikkeille, millä pyritään heikentämään merkkikorjaamojen monesti liian vahvaa asemaa markkinoilla.

Rantala ei usko tämän muutoksen muuttavan radikaalisti korjaamobisneksen kuvioita Suomessa. -Suomi on siinä määrin pieni markkina-alue, että merkkikorjaamot tulevat varmasti jatkossakin pitämään vahvan otteen markkinoista, Rantala toteaa.

Autoteknologia on nykyisin niin pitkälle kehittynyttä, että varteenotettavan korjaamon perustaminen edellyttää Rantalan mukaan mm. huomattavaa panostusta henkilöstön koulutukseen.

Huhtikuun alussa Autoalan Keskusliiton toimitusjohtajaksi siirtyvä Rantala ei usko, että EU-komission esitys vaikuttaa suuresti autojen hintojen Suomessa. Hänen mukaansa mm. autoverotusta koskevilla päätöksillä on huomattavasti suurempi vaikutus autojen hintaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.