Mainos

EU-puheenjohtajuuskauden turvajärjestelyihin lisärahaa

Esitys sisältyy lisäbudjettiin, jonka sisällöstä hallitus sopi tänään.

Hallitus esittää EU-puheenjohtajuuskauden menoihin 12 miljoonan euron lisämäärärahaa, josta 6,5 miljoonaa euroa käytetään turvajärjestelyihin. Esitys sisältyy lisäbudjettiin, jonka sisällöstä hallitus sopi tänään.

Muita uusia hankkeita ovat Ilmalan ratapihatöiden aloituksen aikaistus ja Suomenlahdelle hankittava öljyn- ja kemikaalintorjunta-alus.

Valtion hyvän tulokehityksen vuoksi lisäbudjetissa oli jaettavaa selvästi ennakoitua reilummin. Verotuloja arvioidaan nyt kertyvän lähes 300 miljoonaa ja osinkotuloja melkein 685 miljoonaa euroa budjetoitua enemmän. Niistä leijonanosa tuli Fortumin ja TeliaSoneran ylimääräisistä osingoista.

Lisävaroista peräti 170 miljoonaa aiotaan käyttää valtion eläkerahaston kartuttamiseen. Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma perusteli ratkaisua sillä, että valtio on omien eläkevarojensa rahastoinnissa huomattavasti yksityistä ja kuntapuolta jäljessä.

Valtion velkaa hallitus haluaa lyhentää lähes 350 miljoonalla eurolla. Siitä huolimatta myös korkomenoihin tarvitaan noin 50 miljoonan euron lisäys. Heinäluoman mukaan tässä näkyy korkotason kääntyminen nousuun, sillä valtionvelka sinänsä on hyvin hallinnassa. Vuoden lopulla sitä ennakoidaan olevan vajaat 60 miljardia euroa eli noin 37 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Rajamäki: Vastavalmistuneita poliiseja määräaikaisiin EU-töihin

Sisäministeri Kari Rajamäki haluaa selvittää, voitaisiinko vastavalmistuneita poliiseja palkata EU-puheenjohtajuuskauden ajaksi määräaikaisiin turvatehtäviin.

- He saisivat hyvää kokemusta ja samalla voisimme helpottaa poliisin vakituisen henkilöstön kuormitusta. EU-kokouksien vuoksi joudutaan kuitenkin teettämään runsaasti ylitöitä, Rajamäki sanoi STT:lle.

Rajamäki kertoo antaneensa asian jo poliisijohtaja Jorma Toivasen selvitettäväksi. Siitä on keskusteltu myös Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen komentajan kanssa, sillä EU-kokoukset kuormittavat erityisesti Helsinkiä.

Kyse olisi ehkä muutamasta kymmenestä lisäpoliisista, sillä nuoret poliisit ovat muutenkin työllistyneet varsin hyvin. Poliisikoulusta alkuvuoden aikana valmistuneista oli toukokuun alussa työttöminä vain 52 henkeä.

Määräaikaisten virkojen palkat voidaan Rajamäen mukaan maksaa lisäbudjetissa EU-puheenjohtajuuden turvakuluihin esitetystä 6,5 miljoonan euron määrärahasta. Siitä kuusi miljoonaa on tarkoitus käyttää poliisin, loput puoli miljoonaa rajavartiolaitoksen kuluihin. Helsingin kihlakunnalle menee poliisille varatusta summasta yli puolet.

Rajavartiostolle nyt sovittu summa riittää, mutta poliisille pitäisi Rajamäen mielestä irrota vielä lisää. Esimerkiksi Lahden ylimääräinen EU-huippukokous varmistui vasta sen jälkeen, kun viranomaisten alustavat kustannuslaskelmat valmistuivat. Alustaviin kuluarvioihin eivät vielä ehtineet vaikuttaa myöskään Helsingin makasiinien vapun tapahtumat ja tulipalo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.