Mainos

EU-puheenjohtaja Unkari tarkan luupin alla

EU:n puheenjohtajuuden ottaa vuodenvaihteessa vastaan ensikertalainen, vuonna 2004 unioniin liittynyt Unkari. Seuraavan puolen vuoden ajan Unkari joutuu tekemään paljon töitä niin oman kuin koko Unioninkin vaikean taloustilanteen korjaamiseksi.

Unkarin keskusta-oikeistolainen hallitus toimii kotimaassaan radikaalisti, ja herättää arvostelua niin kotimaassa kuin EU:ssakin.

Medialaki puhuttaa

Unkari aloittaa EU-puheenjohtajuuskauden suurennuslasin alla. Pääministeri Viktor Orbanin johtama hallitus on saanut viime viikkoina kovasti korvilleen. Muu Eurooppa on ilmoittanut selvästi, että Unkarin tuore medialaki tarkoittaa käytännössä sensuuria.

Jari Vilén

- Olen varma, että jo nämä reaktiot johtavat siihen, että lain soveltamisessa ollaan erityisen tarkkoja. Se on myös tärkeä viesti Unkarille siitä, että me kaikki olemme osa yhteisöä, jossa yhteisiä arvoja seurataan ja arvioidaan. Ja toivon että Unkarin hallitus omalta osaltaan tulee myös vetämään tarvittavat johtopäätökset, toteaa suurlähettiläs Jari Vilén Suomen Budapestin suurlähetystöstä.

Talouskriisi ykkösasia

EU:n tärkein tehtävä alkavana vuonna on yrittää pelastua talouskriisin pyörteistä. Tuleva puheenjohtajamaa kävi itse konkurssin partaalla vuonna 2008, mutta selvisi IMF:n ja EU:n avulla. Maan nykyinen hallitus tekee radikaaleja toimenpiteitä muun muassa veropolitiikassa. Päämääränä on saada varat riittämään, saada vienti vetämään sekä tehdä maasta houkutteleva sijoituskohde.

- Kriisin hoitamiseksi hallitus on tekemässä hyvin radikaalia talouspolitiikkaa, johon liittyy merkittävät veronalennukset. Siirrytään 16 prosentin tasaveroon, perheverotukseen ja vuonna 2013 kymmenen prosentin yhtiöverotukseen. Tämä rahoitetaan nyt hyvin poikkeuksellisesti. Eli erilaisilla kriisilaeilla kerätään varoja telekommunikaatioyrityksiltä, energiayrityksiltä, vähittäiskaupalta ja pankeilta, Jari Vilén kertoo.

- Markkioiden reaktiot ovat olleet hieman ristiriitaiset ja odottavat. Aika näyttää, onko tämä talouspolitiikka menestyksekästä vai johtaako se vielä suurempiin vaikeuksiin, Vilén summaa.

Romani-asia myös esiin

Unkari aikoo etsiä ratkaisua myös EU:n romani-kysymykseen. Tarkoituksena on saada neuvoteltua koko unionia koskeva romanistrategia. Unkarin kymmenestä miljoonasta kansalaisesta joka kymmenes on todennäköisesti romani.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.