EU poisti Valko-Venäjän johtajien matkustuskiellon

Euroopan unioni on poistanut Valko-Venäjän presidentille Aleksandr Lukashenkolle ja hänen lähipiirilleen asettamansa matkustuskiellon.

Luxemburgissa kokoontuneet EU-maiden ulkoministerit päättivät viisumi- eli käytännössä matkustuskiellon poistamisesta sen jälkeen, kun Lukashenko oli päättänyt aloittaa yhteistyön Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin kanssa uudelleen.

Myös Yhdysvallat päätti eilen poistaa osaltaan matkustuskiellon EU:n mukaisesti. Näin Lukashenkolla lähipiireineen on jälleen matkustusoikeus EU-maissa ja Yhdysvalloissa.

EU-ministerit ja Yhdysvaltojen ulkoministeriö korostivat lausunnoissaan sitä, että matkustuskiellon poistamisesta huolimatta ne ovat huolissaan ihmisoikeuksien rikkomisesta ja demokratian tilasta Valko-Venäjällä.

EU ja Yhdysvallat asettivat matkustuskiellon Valko-Venäjän presidentille, maata yksinvaltiaan tavoin hallitsevalle Aleksander Lukashenkolle ja hänen lähipiirilleen viime marraskuussa. Siihen osallistui 14 unionimaata 15:stä Portugalin jättäydyttyä pois.

Valko-Venäjä karkotti viime lokakuussa Ety-järjestön edustuston Minskistä. Toimisto avattiin uudelleen helmikuussa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat