Mainos

EU pohtii maataloushintoja

EU-maiden maatalousministerit aloittavat tänään kaksipäiväisen kokouksensa Luxemburgissa. Kokouksen päähuomio kiinnittyy maataloustuotteiden hintapakettiin markkinavuodelle 1998-1999 sekä banaanin markkinajärjestelyn uudistamiseen. Agenda 2000 -selontekoon sisältyvät kiistellyt maatalouden uudistukset eivät ole tällä kertaa esillä. Niihin maatalousministerit palaavat toukokuussa.

Tärkeimpien maataloustuotteiden hallinnollisiin hintoihin ei ole odotettavissa juurikaan muutoksia. Sama pätee myös maataloustuotteiden markkinajärjestelyjä koskeviin asetuksiin.

Banaanin markkinajärjestelmän uudistamisella alkaa olla kiire, sillä EU:n nykyinen puheenjohtajamaa Britannia haluaa saada sen valmiiksi ennen kesäkuun loppua, jolloin sen puheenjohtajakausi päättyy.

Maailman kauppajärjestö WTO katsoo EU:n suosivan banaanin tuonnissa entisiä EU-maiden Karibian siirtomaita Latinalaisen Amerikan maiden kustannuksella. WTO on antanut EU:lle aikaa vuoden loppuun muuttaa käytäntöjään.

Nykyisen markkinajärjestelyn vaikutukset ovat näkyneet Suomessa banaanin kulutuksen tuntuvana vähenemisenä ja hintojen nousuna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.