Mainos

EU pohtii elokuvien kansallista tukea

Vaikka kotimaisella elokuvalla meneekin hyvin, elokuvantekemisellä ei meillä rikastuta, vaan julkista tukea tarvitaan kipeästi. Nyt EU-komissiossa selvitetään, voitaisiinko kansallisten elokuvien julkisen tuen katto vetää 50 prosenttiin. Tämä vaarantaisi suomalaisen elokuvan sekä määrää että laatua.

Suomalainen elokuva maksaa keskimäärin 6,5 miljoonaa markkaa, se on noin puolet pohjoismaisen elokuvan hinnoista, kolmasosa eurooppalaisen ja noin kymmenesosa amerikkalaisen elokuvan kustannuksista. Suomen elokuvasäätiö myöntää tuotannon ennakkotukea keskimäärin 40%, ja maksimissaan 70% elokuvan kokonaisbudjetista. Nyt EU-komissio tutkii, voitaisiinko kansallisten elokuvien julkisen tuen raja laskea 50 prosenttiin.

-Siellä halutaan nähdä kulttuuri myös kaupallisin perustein. Näin ollen pyritään siihen, ettei julkinen tuki vääristä kilpailua, sanoo toimitusjohtaja Jouni Mykkänen Suomen elokuvasäätiöstä.

-Esimerkiksi suomalainen elokuva ei missään tapauksessa aidosti kilpaile amerikkalaisen tuotannon kanssa, ja sitä kautta suomalaisen elokuvan tukeminenkaan ei vääristä kilpailua elokuvamarkkinoilla, arvioi kulttuuriministeri Suvi Linden.

-Koko ajan kulttuuriministerit muistuttavat tästä kulttuuriartiklasta, joka mahdollistaa sen, että kilpailulainsäädännöstä voidaan poiketa kulttuurisin perustein, muistuttaa Linden.

-Tässä tapauksessa on kysymys EU:n uskottavuudesta monikulttuurisena alueena. Se on hyvin suuri omantunnon kysymys koko EU:lle, Mykkänen sanoo. Säätiö saa valtiolta vuosittain 50 miljoonaa markkaa, summa on 90-luvun puolivälistä alkaen pysynyt samana.

-Tavoitteena on se, että saataisiin lähivuosina parikymmentä miljoonaa lisää vuositasolla, se on kova ponnistus, Jouni Mykkänen arvioi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.