EU pohti puolustuspolitiikan syventämistä

Euroopan unioni selvittää, miten yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa voidaan syventää ja kehittää. Asiasta sovittiin EU:n ulkoministerien kesken tänään.

Samassa yhteydessä nousi esille arkaluontoinen kysymys voimankäytön tarpeesta joukkotuhoaseita vastaan.

Jäsenmaiden ulkoministerit valtuuttivat Kastellorizossa EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan tekemään aloitteen "eurooppalaisesta strategiasta" lähiviikkojen aikana. Tarkoitus on kartoittaa yhteiset turvallisuusuhat ja miten EU voi niihin vastata.

Puheenjohtajamaa Kreikan ulkoministeri George Papandreoun mukaan Euroopalla on lukuisia haasteita kuten maailmalla vallitseva epätasa-arvo, fanatismi, "vastuuttomat" maat, terrorismi ja joukkotuhoaseet.

Papandreou esitti EU-maiden myös harkitsevan, olisiko voimankäyttö joukkotuhoaseita vastaan perusteltua. - Joukkotuhoaseiden leviäminen on historiallisesti yhtä paljon epävakautta aiheuttava asia kuin ruudin keksiminen. Tämä on ensimmäinen haasteemme kuten myös vastuuttomien maiden ja ryhmien yleistyminen, Papandreou sanoi. -Jos ponnistelumme rauhan vahvistamiseksi ei onnistu, olemmeko valmiit doktriiniin voiman käytöstä, hän kysyi ministereiltä Reutersin mukaan.

Useimpien maiden kommentit olivat kokouksen jälkeen varovaisia. Esimerkiksi Tanskan ulkoministeri Per Stig Möller arvioi, että asiaan pitää ottaa kantaa, mutta toistaiseksi se on ennenaikaista.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) piti tervetulleena sitä, että EU pyrkii vaikuttamaan Solanan tehtäväksi annetulla aloitteella globalisaatioon ja turvallisuuteen. -Tällaista laajaa strategiaa kaivataan, hän sanoi.

Ehdotus on määrä tuoda edelleen kehittämistä varten juhannuksena Thessalonikin EU-huippukokoukseen. Tuoreeltaan oli epäselvää, mihin aloite voisi johtaa ja miten se nivoutuu yhteen eurooppalaisen puolustuksen kehittämishalujen kanssa.

Yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan terävöittämisen taustalla on halu välttää jäsenmaiden keskinäinen hajaannus, joka syntyi Irakin kriisin yhteydessä. Britannia ja Espanja tukivat Yhdysvaltojen sotatoimia, kun taas Saksa ja Ranska vastustivat niitä.

Jäsenmaiden ja 10 tulevan EU-valtion ulkoministerit keskustelivat ulko- ja turvallisuuspolitiikan lisäksi puolustusaloitteesta, jonka neljä valtiota teki aiemmin tällä viikolla. Kyse oli lähinnä ehdotuksen esittelystä.

Epävirallisen kokouksen toisen päivän istunto pidettiin Alexander-luksusjahdissa idyllisen Kastellorizon saaren venesatamassa. Taustalla vain muutaman kilometrin päässä siinteli auringonpaisteessa Turkin rannikko.

Osa ministereistä vieraili vielä lyhyesti Kasin saarella Turkin rannikolla. Tuomioja kuitenkin lähti paluumatkalle Suomeen, ja Espanjan Ana Palacio sai tarpeekseen jo eilen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat