Mainos

EU: Pohjois-Korean tilanne räjähdysaltis

Tilanne nälänhädän partaalla olevassa Pohjois-Koreassa on "hyvin räjähdysaltis", sanoi EU:n Etelä-Korean -lähettiläs eilen. Tue Rohrstedin mukaan kukaan ei voi vielä varmasti sanoa räjähtääkö tilanne käsiin vai saadaanko se rauhoittumaan.

-(Pohjois-Koreassa) on selviä merkkejä aliravitsemuksesta, erityisesti lasten keskuudessa. Siellä ei ole lääkkeitä eikä ruokaa, Rohrsted sanoi lehdistötilaisuudessa.

EU:n komissio päätti eilen lähettää 155 000 tonnia elintarvikkeita Pohjois-Koreaan. Rohrstedin mukaan EU haluaa näin antaa oman panoksensa rauhan ja tasapainon puolesta Korean niemimaalla ja muilla kiista-alueilla Aasiassa.

EU:n tutkijaryhmä vieraili Pohjois-Koreassa maaliskuussa. Erityisesti lastenkodeissa ruokapula näkyi selvästi, mutta myös vanhukset ja sairaalat kärsivät. Rohrstedin mukaan pulan syynä on maan stalinistinen yhteiskuntajärjestelmä, ja kahtena vuonna peräkkäin sattuneet suurtulvat vain pahensivat kehnon maatalouspolitiikan luomaa tilannetta.

Loikkarin perhe kotiarestissa

Pohjoiskorealaisen korkean loikkarin vaimo ja poika ovat kotiarestissa Pohjois-Koreassa, kertoi japanilainen Asahi Shimbun -sanomalehti. Pohjois-Korean entinen huippuideologi Hwang Jang Yop loikkasi Kiinaan viime helmikuussa. Sieltä hän matkusti muutaman kuukauden päästä Etelä-Koreaan.

Lehden mukaan Hwangin vaimo ja poika asetettiin kotiarestiin pian loikkauksen jälkeen. Hwangin kaksi tytärtä ovat sen sijaan säästyneet kostotoimilta.

Loikkarien perheet on perinteisesti siirretty pakkotyöleireille Pohjois-Koreassa. Lehti arvelikin, että Hwangin perheen hellävaraisempi kohtalo viittaisi siihen, että Pohjois-Korean johto on huolissaan ihmisoikeuspolitiikkansa saamasta arvostelusta Yhdysvalloissa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.