Mainos

EU pitää tuen palestiinalaishallinnolle jäissä

EU jatkaa humanitaarista apua palestiinalaisille, vaikka se saattaakin vaatia yhteyksiä myös Hamasiin.

EU:n ulkoministerit vahvistivat tänään, ettei rahallista tukea Hamasin johtamalle palestiinalaishallinnolle toistaiseksi jatketa. Apua aiotaan kuitenkin antaa edelleen alueen ihmisten perustarpeisiin, vaikka se saattaa vaatia jollakin tasolla yhteyksiä myös Hamasiin.

Rahahanojen sulkemisen syynä on se, ettei terroristijärjestöksi määritelty Hamas ole suostunut luopumaan väkivallan käytöstä eikä myöskään tunnustamaan Israelia. Järjestö miehitti alkuvuonna kaikki hallituspaikat vaalivoittonsa jälkeen.

Luxemburgin kokoukseen osallistunut ulkoministeri Erkki Tuomioja korosti, ettei tavoitteena ole Hamasin epäonnistuminen vaan se, että järjestö tarkistaisi politiikkaansa.

- Poliittisiin kontakteihin Hamasin kanssa ei ryhdytä, mutta samalla on käytettävä tervettä järkeä niin, että asiat hoidetaan, hän sanoi.

- Toistaiseksi suoraa rahallista tukea palestiinalaishallinnolle ei jatketa, mutta humanitaarinen apu ja ihmisten perustarpeiden hoito pyritään turvaamaan, Tuomioja jatkoi.

Hänen mukaansa ratkaisu ei ole käytännössä aivan yksiselitteinen, sillä perustarpeet halutaan ymmärtää varsin laajana käsitteenä. Niihin kuuluvat veden ja ruuan ohella muun muassa myös opetus ja terveydenhuolto.

- Pyrkimyksenä on välttää suoraa kontaktia ministeriöiden kanssa. Alueen väestölle tarkoitetun avun perillemenon vaatimat yhteydet on kuitenkin tarvittaessa hoidettava, Tuomioja muotoili.

Kokouksessa muistutettiin myös Israelia sen velvoitteista. Yksittäisiä irtiottoja ei haluta, jotta rauhanneuvottelut kyettäisiin pitämään hengissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.