Mainos

EU-perustuslaista ei päästy sopuun

Neuvottelut EU:n perustuslaista kariutuivat iltapäivällä kysymykseen äänivallasta.

EU-johtajien huippukokous Brysselissä päättyi tänään iltapäivällä, kun unioni epäonnistui tavoitteessaan päästä sopuun perustuslaillisesta sopimuksesta. Neuvottelut päättyivät kello 15 Suomen aikaa. Jotkin kokouslähteet syyttivät Espanjaa ja Puolaa, jotka eivät suostuneet joustamaan kiistassa äänivaltajaosta.

Neuvottelujen keskeytyminen tarkoittaa HVK:n jatkamista vasta ensi vuoden puolella Irlannin puheenjohtajakaudella. Neuvotteluille ei kuitenkaan sovittu aikataulua.

Pääministeri Matti Vanhanen sanoi uskovansa, että sopu syntyy ensi vuonna. Vanhasen mukaan päätös keskeyttää neuvottelut oli oikea, koska näköpiirissä ei ollut kaikkia tyydyttävää ratkaisua.

Muutkin EU-johtajat arvelivat puheenvuoroissaan, että tässä vaiheessa muuta vaihtoehtoa ei ollut. Toisaalta Italian toimintaa neuvottelujen vetäjänä kummasteltiin. Italia ei missään vaiheessa lauantaina esittänyt yhtä kompromissiehdotusta, vaan tarjosi useita eri vaihtoehtoja. EU-johtajat eivät missään vaiheessa päässet käymään todellisia neuvotteluja.

Persson pessimistinen

Ruotsin pääministeri Göran Persson ennusti, että todelliset ratkaisut siirtyvät nyt tuntuvasti eteenpäin. Persson povasi, että valmista saattaa tulla vasta vuonna 2005 Luxemburgin puheenjohtajakaudella.

Neuvottelutilanne saattaa toisaalta muuttua kevään aikana. Espanjassa on parlamenttivaalit maaliskuussa, minkä jälkeen uusi hallitus saattaa ottaa neuvotteluihin uuden kannan.

Puolan hallitus on ollut varsin heikko ja se saattaa kaatua johonkin kotimaiseen kriisiin. Puolan hallituksen oli määrä kokoontua illalla hätäkokoukseen.

(MTV3-STT-Reuters)

(Kymmenen uutiset 13.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.