Mainos

EU pelkää autojättien konkursseja

EU pelkää suurten autojättien konkursseja finanssikriisin ja rajusti pienenevän kuluttajakysynnän kuristuksessa.

Teollisuuskomissaari Günter Verheugen järjesti perjantaina EU-maiden teollisuusministereille hätäkokouksen, jossa puitiin muun muassa autokaupan synkkiä laskulukuja, jotka Euroopan autonvalmistajien liitto ACEA julkisti torstaina.

ACEA:n mukaan uusien autojen rekisteröinti putosi viime vuonna lähes kahdeksan prosenttia, mikä on suurin lasku 15 vuoteen.

Verheugen sanoi perjantaina Brysselissä, että etenkin vuoden viimeisen neljänneksen luvut olivat pahaenteisiä. Euroopan autokauppa putosi loka-joulukuussa yli 20 prosenttia edellisvuotisesta.

- Ei ole lainkaan varmaa, että kaikki suuret eurooppalaiset valmistajat selviävät tästä kriisistä, Verheugen sanoi.

Apua auton romuttajille

Verheugenin mukaan teollisuusministerien hätäkokoukselle oli aihetta, sillä 12 miljoonaa henkeä suoraan ja välillisesti työllistävä autonvalmistus on Euroopan merkittävin teollisuudenala.

Monissa EU-maissa on jo ryhdytty laatimaan autoteollisuuden pelastusohjelmia. Esimerkiksi Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy lupasi torstaina teollisuudenalalle "paljon rahaa", kun hän vieraili PSA Peugeot Citroenin tehtaalla.

Rahoitusvaikeuksien ja kuluttajien tiukkojen kukkaronnyörien lisäksi Euroopan autoteollisuutta vaivaa Verheugenin mukaan paha, noin 20 prosentin ylikapasiteetti.

Verheugenin mukaan EU-maiden on ryhdyttävä avustustoimiin jättikonkurssien torjumiseksi. Hän vastustaa kilpailua vääristäviä yritystukia, mutta kannattaa sen sijaan tutkimuksen ja tuotekehityksen tukemista. Näin eurooppalaisyritykset saadaan tuottamaan vähemmän polttoainetta kuluttavia ja vähemmän kasvihuonekaasuja tupruttavia automalleja.

Verheugen sanoi kannattavansa myös romutustukea, jonka avulla autokantaa saadaan uudenaikaistettua ja muutettua vähäpäästöiseksi. Esimerkiksi Ranskassa yli kymmenen vuotta vanhan autonsa romuttamoon vievää autoilijaa kannustetaan tuhannen euron tukisummalla.

Rahoitusongelmien ratkaisemiseksi Brysselissä kokoontuneet teollisuusministerit käänsivät katseensa Euroopan investointipankin puoleen, sillä liikepankkien rahahanat ovat tiukassa. Kokoukseen osallistunut EIP:n varapääjohtaja Matthias Kollatz-Ahnen sanoi pankin olevan valmis keskustelemaan rahoitusavusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.