Mainos

EU-parlamenttiin syntymässä kahden kerroksen väkeä

Euroopan parlamentti on jakautumassa kahden kerroksen väkeen, jos tuore esitys EU-edustajien eduista menee läpi. Monet nykyiset edustajat haluaisivat pitää ansionsa, mutta ovat samaan aikaan valmiit karsimaan uusien vuonna 2004 valittavien parlamentaarikkojen etuja. Ehdotus tulee herättämään epäilyjä jäsenmaissa, joiden on hyväksyttävä uudistus.

Toteutuminen tarkoittaisi sitä, että tulevaisuudessa parlamentaarikot olisivat eri asemassa ja ero ansiotasossa voisi olla kymmeniä tuhansia markkoja. Tulevien jäsenmaiden edustajat eivät pääsisi koskaan kiinni samoihin etuihin. Ajatuksena on, että nykyiset parlamentaarikot voisivat valita vanhan ja uuden järjestelmän välillä.

Vanhojen toiveena on myös verottomien kulukorvausten säilyttäminen. Ajatus tuskin saa jäsenmaiden kannatusta.

Kauppi: Ansiot laskisivat


Edustajien palkkoihin on tulossa roima korotus. Parlamentin puhemies Nicole Fontaine on esittänyt kuukausipalkaksi 8420 euroa (noin 50000 markkaa). Useat jäsenmaat kannattavat painotettua EU-maiden kansallisten parlamenttien keskiarvoa, joka olisi 6225 euroa (37000 markkaa).

Esimerkiksi Italian ja Saksan edustajille ehdotukset merkitsevät palkan pudotusta, koska heidän kotimaissaan kansanedustajien palkat ovat korkeat. Edustaja Pia-Noora Kauppi huomauttaa, että myös suomalaisten parlamentaarikkojen tulot laskevat, mikäli matkakulut korvataan jatkossa kuitteja vastaan.

-Ansiot putoaisivat noin 30 prosenttia, koska verottomien lisien osuus on ollut niin suuri, Kauppi sanoi Strasbourgissa.

Parlamentaarikoille maksetaan matkakulukorvaus kuitteja kyselemättä. Eräät edustajat ovat puolileikillään todenneet, että he eivät ole koskaan ansainneet niin paljon vain matkustamalla. Edustajien nettoansiot voivat nousta verottomien korvausten myötä 60000 markkaan kuukaudessa.

-Kaikki lentävät halpalipuilla siksi, että siitä jää merkittävä määrä verotonta tuloa, Kauppi totesi.

Kauppi sanoo olevansa valmis siirtymään pelkästään kuitteihin perustuvaan käytäntöön.

Kahden kerroksen väen ajatuksen taustalla ovat saksalaisen edustajan Willi Rothleyn ehdotukset. Pakettiin liittyvät könttänä maksettavat muut korvaukset kuten toimiston juokseviin kuluihin tarkoitettu sihteeristökorvaus. Monet ovat vaatineet, että kaikkien kulujen pitäisi perustua tositteisiin.

Edustaja Ari Vatanen huomauttaa, että tositteiden esittämiseen liittyy ongelmia.

-Mikään ei ole helpompaa kuin kerätä tekaistuja kuitteja esimerkiksi Turkin tai Kreikan matkalta, Vatanen sanoi.

Hän myös epäilee kuittien vaatimisen työllistävän turhaan joukkoa, jonka tehtävänä olisi pyörittää kuittibyrokratiaa.

Jäsenmaita edustava ministerineuvosto pääsi hiljattain sopuun edustajien verotuksesta. Ratkaisun mukaan jäsenmailla olisi oikeus verottaa parlamentaarikkojaan myös kansallisesti sen jälkeen, kun heiltä on ensi peritty EU-vero. Nyt odotetaan parlamentin kantaa.

Monet haluavat ratkaisua edustajien asemasta nopeasti, sillä asiasta päättäminen keväällä 2004 ennen kesän vaaleja on poliittisesti vaikeaa. Moraalisesti keskustelu herättää kysymyksen siitä, voivatko edustajat päättää omista ansioistaan ja samaan aikaan karsia seuraajiensa etuisuuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.