Mainos

EU-parlamentti vastustaa kahta kolikkoa

EU-parlamentti haluaisi edelleen pudottaa eurorahan erilaisten kolikkojen määrän kahdeksasta kuuteen. Parlamentista löytyi keskiviikkona Strasbourgissa tarvittavat vähintään 314 ääntä eli yli puolet parlamentin jäsenistä pitämään parlamentin vanhan kannan voimassa.

Tosin parlamentin kanta ei muuttane ministerineuvoston päätöstä, jonka mukaan kolikkoja lyödään kahdeksaa eri suuruusluokkaa. Parlamentti otti kantaa kolikoihin nk. yhteistoimintamenettelyssä, jossa parlamentti ei voi kumota ministerineuvoston kantaa.

Eurorahan markkinointi on monissa maissa jo pitkällä. Esimerkiksi Ranskassa on aloitettu laaja mainoskampanja, jossa esitellään, miltä kaikki kahdeksan kolikkoa näyttävät. Suomessa ei ole vielä julkistettu kolikoiden kansallisten tunnusten puolta. Europarlamentti on harannut sekä kahden että 20 sentin kolikoita vastaan.

EU-parlamentti kävi tänään keskustelua myös euron tulevaisuudesta laajemmin. Puheenjohtajamaa Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker ja komission puheenjohtaja Jacques Santer esittelivät parlamentille molempien Luxemburgin kaudella pidettyjen huippukokousten tuloksia.

Juncker huomautti parlamentille, että kaikki tekniset päätökset eurorahan käyttöönotosta vuoden 2002 alusta on jo tehty. Juncker esitteli parlamentille huippukokouksen päätöstä siitä, että euroalueeseen liittyvät maat voivat käydä epävirallisia keskusteluja keskenään yhteisen valuutan asioista.

Yksityistämiselle vedettiin rajoja

EU-parlamentti hyväksyi tänään raportin, jossa se vetää rajoja julkisten palvelujen yksityistämiselle. Komissiolle eväitä antavan raportin mukaan yleishyödyllisten palvelujen käsite koskee veden, sähkön ja kaasun jakelua, rautateitä, julkista paikallisliikennettä, televisio- ja radiolähetyksiä, televiestintää ja postipalveluja.

Parlamentti haluaa komissiolta sekä vihreän että valkoisen kirjan eli eri aikataululla varustetun toimintasuunnitelman, jossa määritettäisiin kansalaisille taattavat palvelutasot kaikilla asiaankuuluvilla aloilla. Lisäksi parlamentti vaati, että yksi komissaareista ja yksi komission pääosastoista ottaisi erityisen vastuun julkisista palveluista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.