Mainos

EU-parlamentti vaatii selvitystä nesteiden kuljetuskiellosta

Nyt pohditaan, voidaanko kansalaisia vaatia noudattamaan lakia, josta heillä ei ole täydellistä tietoa. Arvostelijoiden mukaan asetus myös loukkaa oikeusvaltiota.

EU-parlamentaarikot vaativat komissiolta selvitystä lentomatkustajien nestetavaroita koskevan asetuksen järkevyydestä.

Arvostelijoiden mukaan asetus uhkaa oikeusvaltion periaatteita, sillä se perustuu osittain salaiseksi luokiteltuihin asiakirjoihin. Lisäksi kysellään, missä suhteessa turvatoimet ovat saavutettavaan turvallisuushyötyyn.

Kolme kuukautta sitten voimaan astunut nesteiden kuljetuskielto sai alkunsa Britanniassa viime kesänä paljastuneesta terrori-iskuyrityksestä.

- Kysymys on siitä, voidaanko kansalaisia pakottaa noudattamaan lakia, josta heillä ei ole täydellistä tietoa, sanoo EU-parlamentaarikko Henrik Lax.

Myös europarlamentaarikko Satu Hassi pohtii, onko mahdollinen turvallisuuslisä suhteessa kansalaisoikeuksien loukkauksiin.

Tarkastuksilla pyritään estämään nesteräjähteiden tuonti matkustamoon. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla turvatarkastajien haaviin jää kuukaudessa yli 20-tuhatta nestetavaraa. Isommilla kentillä saaliit ovat vieläkin runsaammat.

Frankfurtissa takavarikoidaan tax-free alkoholia ja parfyymejä jopa 20 tonnia viikossa. Tavara kipataan siitä kaatopaikalle.

Kiistanalaista nesteasetusta arvioidaan puolen vuoden välein, jolloin siihen voidaan tehdä muutoksia tai kaataa se kokonaan. Turvallisuushyötyä on vaikea arvioida.

Toukokuussa tulee voimaan myös uusi käsimatkatavaroita koskeva asetus. Se antaa tarkat mitat sallitulle matkalaukkukoolle. Asetuksen myötä esimerkiksi pukupussia ei voi enää viedä mukanaan matkustamoon.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.