Mainos

EU-parlamentti pohtii euroa

EU:n parlamentti kokoontuu tänään pohtimaan yhteisvaluutta euron käyttöönottoon liittyviä kysymyksiä.

EU-maita kehotetaan esittämään mahdollisimman pian ne kansalliset erityispiirteet, joita yhteisen valuutan käyttämiseen liittyy. Yhteisvaluutan tuotanto on määrä aloittaa toukokuun ensimmäisenä päivänä.

Parlamentti vaatinee, että yhteiseen valuuttaan siirtyvät maat vaihtavat kansallista rahaansa yhteisvaluutaksi ilman kustannuksia.

Euro rikollistenkin suosiossa

Euroopan yhteisestä rahasta on tulossa helpotus paitsi matkustajille myös rikollisille. Valuutanvaihdon poistuminen helpottaa rahanpesua ja auttaa valuutan siirota maasta toiseen.

Rajojen yli ulottuva rikollisuus on iät ajat luottanut taalaan. Vihreäselkäinen seteli kelpaa missä vain eikä jätä jälkiä viranomaisten nuuskittavaksi. Euroopan yhteinen valuutta on nyt horjuttamassa tätä taalan valta-asemaa alamaailmassa. Eurosta povataan dollarin kaltaista maailmanvaluuttaa. Ja mikä parasta, suurin seteli on 500 euroa, yli viisi kertaa arvokkaampi kuin sata dollaria.

Valtaosa huume- ja aserahoista liikkuu toki tilivaluuttana peitefirmojen välillä. Mutta euro on helpottamassa niidenkin toimintaa. Kauhukuva on EU:n itälaajentuminen. Peitefirmat voisivat sen jälkeen huoletta pestä rahojaan Itä-Euroopan kehittymättömässä pankkijärjestelmässä.

Pienistä rahoista ei ole kyse. Poliisi arvioi huume- ja asekaupassa molemmissa liikkuvan rahaa saman verran kuin öljykaupassa. Itse eurosetelistä on sentään tulossa turvallinen. Sen väärentäminen tehdään vaikeammaksi kuin yhdenkään nykyisen eurooppalaisen setelin.
(MTV3/Pekka Nykänen-STT-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.