EU-parlamentti hyväksyi ulkoministeriön perustamisen

EU:n ulkoasianhallinnon pystyttäminen astui tänään harppauksen eteenpäin, kun EU-parlamentti hyväksyi sopimuksen hallinnon perustamisesta. EU:n ulkoministeriö saattaa aloittaa toimintansa jo ensi syksynä.

Unionin ulkoministeri Catherine Ashton toivoo, että hallinto aloittaa työnsä joulukuun alkuun mennessä. Hallinnon on määrä tukea viime marraskuussa virkaansa valittua Ashtonia, jonka toiminta sai kuluneena keväänä runsaasti kritiikkiä osakseen.

Ashtonin puolustajien mielestä vaikeudet hänen toiminnassaan johtuivat paljolti juuri oman virkamiehistön puuttumisesta.

Ulkosuhdehallinto on yksi merkittävimmistä viime joulukuussa voimaan tulleen Lissabonin sopimuksen mukanaan tuomista uudistuksista. Ulkoministeriö työllistää alkuvaiheessaan reilut 17600 virkamiestä, joista suurin osa tulee EU-komission ja neuvoston ulkosuhdetehtävistä.

Nimitysruletti pyörii

EU:n ulkosuhdehallinnon perustaminen on tuonut runsaasti kuhinaa EU:n huhupörssiin tulevista nimityksistä.

Suurin huomio kohdistuu siihen, kenet valitaan Ashtonin kakkosmieheksi ulkosuhdepalvelun pääsihteeriksi. Vahvimpana kandidaattina on pidetty Ranskan nykyistä Washingtonin-suurlähettilästä Pierre Vimontia.

Ulkosuhdehallinnon kaksi apulaispääsihteerin paikkaa olisivat näillä näkymin menossa Saksalle ja Puolalle, jolloin suurin EU-maa ja Itä-Eurooppa saisivat myös edustuksensa uuden elimen johtoon.

Mielenkiinnolla odotetaan myös nimityspakettia 32:sta EU-edustuston päällikköpaikasta. Ashtonin odotetaan julkistavan nimityspaketin vielä heinäkuussa ennen EU:n kesälomakauden alkamista.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) on sanonut, että Suomen tavoitteena on saada ajan myötä yksi tai kaksi edustuston päällikköpaikkaa ja 15-30 paikkaa muihin tehtäviin.

Lue myös:

    Uusimmat