Mainos

EU-parlamentti hyväksyi teletietojen tallennuksen

Teleoperaattoreiden tulee säilyttää yhteystiedot puheluista, tekstiviesteistä ja sähköposteista vähintään puolen vuoden ajan. Uudistusta perustellaan terrorismin ja rikollisuuden torjumisella.

EU:n parlamentti on vahvistanut teletunnisteiden tallennuspakon äänin 378-197. Teleoperaattorit velvoitetaan säilömään yhteystiedot puheluista, tekstiviesteistä ja sähköposteista 6-24 kuukauden ajan.

Unionin jäsenmaiden jo aiemmin sopimaa uudistusta perustellaan terrorismin ja rikollisuuden torjumisella.

Jäsenmaat voivat päättää itse myöhemmin tietojen tarkan tallennusajan samoin kuin sen, miten vakava rikollisuus määritellään.

Tallennuspakko hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa lopulta varsin selvin luvuin, vaikka kahden suurimman ryhmän eli konservatiivien ja sosialistien johdon aiemmin tekemä kompromissi tuohdutti useat parlamenttiedustajat. Jäsenmaiden kantaa myötäilevä kompromissi suututti muun muassa asian esittelijän saksalaisen liberaalimepin Alexander Alvaron niin pahoin, että hän veti nimensä pois laatimastaan päätösmietinnöstä.

Tallennus koskee lanka-, matka- ja internetpuhelujen soittajan ja vastaanottajan tietoja. Kohteet tallentuvat myös sähköposteissa ja tekstiviesteissä. Yhteyksien tai viestien sisältöä uusi direktiivi ei kuitenkaan kata.

Matkapuhelinta käytettäessä otetaan myös paikkatieto talteen siinä vaiheessa, kun puhelu alkaa. Puhelun päättyessä paikannusta ei enää tehdä. Suomelle tallennuksen toteutus maksaa arviolta 10-40 miljoonaa euroa, minkä jälkeen vuotuiset panostukset asettuvat noin kymmeneen prosenttiin avauskustannuksista.

Järjestelmän voimaantulo saattaa kuitenkin viivästyä jopa parilla vuodella, sillä tallennuspakko vietäneen EY:n tuomioistuimeen.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja