Mainos

EU-parlamentti hylkäsi pätkäkomissaarit

Parlamentti ei halua, että EU:n komissioon nimitetään uusia komissaareja kesken kauden eronneiden tilalle.

Euroopan parlamentti äänesti tänään odotetusti pätkäkomissaareja vastaan. Parlamentti ei halua, että EU:n komissioon tulee lisää pätkäkomissaareja eli Romano Prodin komissiosta jo poistuneiden tilalle tulleita komissaareita loppukauden ajaksi.

Päätöksen takana olivat kaikki isot puolueet porvareista sosialisteihin. Myös monet suomalaiset europarlamentaarikot äänestivät pätkäkomissaareja vastaan.

Parlamentin päätös vastustaa pätkäkomissaareja ei sido hallituksia, vaan ne voivat nimittää komissaarit kuinka itse haluavat. Päätös onkin siten enemmänkin poliittinen suositus.

Pääministeri Matti Vanhanen totesi eilen, ettei EU-parlamentin päätös vaikuta Suomen aikeisiin komissaarin nimityksessä. Vanhanen huomautti, että päätöksen uuden komissaarin nimityksestä tekee ministerineuvosto, ja parlamentin päätös on luonteeltaan vain suositus.

Parlamentin mielestä komission pitäisi nyt pidättäytyä nimittämästä eronneiden komissaarien tilalle sijaisia. Parlamentin päätös koskee lähinnä vain Suomen Pankkiin nimitetyn Erkki Liikasen seuraajaa, joka jatkaa komissiossa Liikasen palattua Suomeen heinäkuussa.

Prodin komission kausi päättyy lokakuun lopussa, mutta tähän mennessä jo neljä komissaaria on joko jo lähtenyt tai ilmoittanut jättävänsä Brysselin ennenaikaisesti. Muita töitä löytäneet komissaarit ovat Kreikan Anna Diamantopoulou, Espanjan Pedro Solbes, Ranskan Michel Barnier ja Suomen Erkki Liikanen. Kreikan, Ranskan ja Espanjan sijaiskomissaarit ovat jo aloittaneet työnsä Brysselissä ja heille on järjestetty kuuleminen parlamentissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.