Mainos

EU-parlamentin selvitys tukee epäilyjä CIA:n vankilennoista

Raportin mukaan useat EU-maat katsoivat läpi sormien alueidensa kautta tehtyjä lentoja, joilla laittomasti pidätettyjä siirrettiin muualle kuulusteltavaksi ja mahdollisesti kidutettavaksi.

EU:n parlamentin asettaman komitean väliraportti tukee epäilyjä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n salaisista vankilennoista. Komitea pitää ilmeisenä, että useat EU-maat katsoivat läpi sormien alueidensa kautta tehtyjä lentoja, joilla laittomasti pidätettyjä siirrettiin muualle kuulusteltavaksi ja mahdollisesti kidutettavaksi.

Brysselissä tänään julkistettu väliraportti ei tuo mitään varsinaista uutta Euroopan neuvoston tammikuussa esittelemään selvitykseen, jonka mukaan Euroopan maiden on täytynyt tietää lennoista.

Euroopan neuvosto arvioi silloin, että samalla jäsenmaat ovat hiljaisesti hyväksyneet Yhdysvaltain käytännön siirtää terroriepäiltyjä kuulusteltavaksi kolmansiin maihin, joissa heitä on kidutettu tai kohdeltu ala-arvoisesti. Epäiltyjä kaapattiin vankiloihin myös Euroopan maaperältä.

Parlamentin raportti nostaa esiin muutamia maita, joiden kautta CIA:n väitetään operoineen. Listalla ovat muun muassa Italia, Bosnia-Hertsegovina sekä Ruotsi.

Raportin esitelleen italialaisen parlamenttiedustajan Claudio Favan mukaan lentoja oli vähintään useita satoja. Hän korosti, ettei koneiden outoja lentoreittejä voi perustella välitankkauksilla.

- Raportin arviot perustuvat muun muassa korkeassa asemassa olevien tai olleiden virkamiesten haastatteluihin, hän sanoi.

Komitea julkistaa myöhemmin loppuraportin, jossa tartutaan myös väitteisiin CIA:n salaisista vankiloista Euroopassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.