EU-parlamentin avajaisia värittää poliittinen riita

Uusi kesäkuussa valittu EU-parlamentti aloittaa huomenna ensimmäisen kokouksensa poliittisesti tiiviissä tunnelmissa Strasbourgin vastavalmistuneessa kokouspalatsissa.

Ensimmäistä kertaa suorilla vaaleilla sitten vuoden 1979 valitun parlamentin aikana järjestäytyminen tapahtuu ilman kahden suurimman ryhmän teknistä sopua paikkojen jaosta.
Suurimman poliittisen ryhmän aseman 234 paikallaan ottanut konservatiivien ja kristillisdemokraattien EPP-ryhmä on liittoutunut 50-paikkaisen liberaaliryhmän kanssa. Aiemmin oli tapana, että konservatiivit ja sosialidemokraatit vuorottelivat sulassa sovussa parlamentin johdossa.

Nyt konservatiivit saavat liberaalien tuen ehdokkaalleen ranskalaiselle Nicole Fontainelle ja lupaavat vastavuoroisesti auttaa 2,5 vuoden kuluttua paikalle liberaalien ryhmänjohtajan, irlantilaisen Pat Coxin.
Sosialistit ajavat 180 paikan voimalla puhemieheksi Portugalin entistä presidenttiä Mario Soaresia. Tiistaina toimeenpantavan vaalin lopputulos riippuu paikalla olevien parlamentaarikkojen voimasuhteista, mutta myös viiden vuoden puhemiespaitsion uhkaamien sosialidemokraattien viime hetken neuvotteluista muiden ryhmien kanssa.

Järjestäytymiseen kuuluvat lisäksi valiokuntapaikkojen jako suhteellisuusperiaatteella sekä viiden kvestorin ja 14 varapuhemiehen valinnat. Kvestorit ovat puhemiehistön neuvoa-antavia jäseniä, joille kuuluvat parlamentaarikkoja välittömästi koskevat hallinnolliset ja taloudelliset kysymykset. Parlamentin johto ja valiokuntien paikat täytetään uudelleen kahden ja puolen vuoden kuluttua.

Halonen esittelee Suomen ohjelmaa

Ulkoministeri Tarja Halonen esittelee keskiviikkona Suomen kauden ohjelman ja lisäksi neuvoston näkemyksen sekä Kosovon tilanteesta että kurdijohtaja Abdullah Öcalanin saamasta kuolemantuomiosta.
Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä antaa puolestaan torstaina neuvoston julkilausuman Belgiassa kesäkuussa puhjenneesta dioksiiniskandaalista. Komission toimista kertoo maatalouskomissaari Franz Fischler.

Strasbourgin istunnossa esiintyy myös Saksan ulkoministeri Joschka Fischer, jonka raportin aiheena ovat Kölnin huippukokouksen ja päättyneen Saksan puheenjohtajakauden tulokset.
Komissio ja neuvosto joutuvat lisäksi selvittämään hyllyllä olevan komissaari Martin Bangemannin päätöstä lähteä espanjalaisen televiestintäyhtiön Telefonican hallitukseen. Parlamentillakin on haluja pidättää Bangemannilta hänen komissaarieläkkeensä.

Komissaariehdokkaat saapuvat näytille

Uuden komission tuleva puheenjohtaja Romano Prodi esittelee Strasbourgissa joukkueensa kokoonpanon ja komissaarien kaavaillun tehtäväjaon.
Heinäkuun istunnossa eivät parlamentaarikot vielä äänestä komission hyväksymisestä. Se tapahtuu vasta syyskuussa, kun valiokunnat ovat sitä ennen tentanneet ehdokkaat julkisissa kuulemistilaisuuksissa.

Parlamentti ei voi valita tai erottaa yksittäisiä komissaareja, vaan se tekee päätöksen vain kokonaisuudesta. Prodi itse sai tuekseen vanhan parlamentin selkeän enemmistön, kun hänen puheenjohtajuutensa hyväksyttiin äänin 392-72 toukokuun istunnossa.
Prodin lista on saanut tähän mennessä osakseen arvostelua konservatiiveilta, joiden mielestä siinä ei ole otettu riittävällä tavalla huomioon vaalitulosta.

Lisää valtaa saanut ja toimintaansa jämäköittänyt parlamentti lupaa ehdokkaille tiukkoja kuulusteluja. Monissa ryhmissä pidetään kuulemistilaisuuksien kaavailtua aikataulua liian löysänä ja ehdokasta kohden varattua aikaa liian lyhyenä perusteellisen arvioinnin tekemiseen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat