Mainos

EU: Päästöjä tulisi leikata jopa 90 prosenttia

EU ehdottaa, että teollisuusmaat leikkaavat päästöjään 80 - 95 % vuoteen 2050 mennessä vuoden 1990 tasosta. Päästöjen vähentämisestä on määrä päättää kansainvälisessä ilmastokokouksessa joulukuussa Kööpenhaminassa.

EU ajaa päästöleikkauksia myös lento- ja laivaliikenteeseen. Laivojen ja lentokoneiden päästöjä leikattaisiin aluksi 10% ja myöhemmin 20%. Nykyinen Kioton ilmastosopimus ei rajoita lentokoneiden ja laivojen päästöjä.

Metsistä hyvä ratkaisu Suomelle

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) mukaan EU:n ympäristöministerit saavuttivat metsien hiilinieluja koskevassa kysymyksessä Suomen kannalta siedettävän ratkaisun. Lehtomäen mukaan Suomi voi elää nyt saavutetun ratkaisun kanssa, sillä näillä näkymin Suomi ei ole joutumassa maksumieheksi niin kauan kuin metsien kasvu ylittää hakkuiden ja luonnollisen poistuman määrän.

Metsien hiilinieluja koskeva kysymys oli EU:n ympäristöministerien kokouksessa yksi keskeisimmistä Suomen kannalta, sllä tietyillä laskentatavoilla metsien hiilinielut uhkasivat muuttua laskennallisiksi päästöiksi. Tämä olisi maksanut Suomelle yli sata miljoonaa euroa vuodessa.

Metsäkysymyskin ratkaistaan lopulta Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. Maailman metsäkato aiheuttaa vuosittain noin viideosan hiilidioksidipäästöistä.

Pieni askel eteenpäin

EU-maiden tänään saavuttama sopu on pieni askel kohti kansainvälistä ilmastosopimusta. Se on erittäin tervetullut liike etenkin eilisen talousministerien neuvoston jälkeen. Tuo kokous ei päässyt sopuun siitä, millaisilla summilla EU-maat ovat valmiita tukemaan kehitysmaita ilmastotalkoissa.

EU-komissio ajaa yhtenäistä pakolaispolitiikkaa

EU-komissio haluaa, että kaikki EU-maat käsittelevät turvapaikkahakemukset samalla tavalla. Komissio teki asiasta tänään täydentävän esityksen, jonka mukaan esimerkiksi hakemusten käsittelyaika saisi olla enintään puoli vuotta. Suomessa tämä raja ylittyy tällä hetkellä selvästi.

EU-komissio haluaa myös, että kaikissa EU-maissa pakolaiset saavat samantasoiset oikeudet sosiaaliturvaan, terveydenhuoltoon sekä työn tekemiseen.

(MTV3-STT)

Katso: EU esittää rajuja päästöleikkauksia (Seitsemän uutiset 21.10.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.