Mainos

EU pääsemässä sopuun geenimuuntelusta

Mikäli EU pääsee tänään sopuun geenimuunneltujen tuotteiden merkitsemisestä ja jäljittämisestä, saapuvat muuntogeenejä sisältävät elintarvikkeet ehkä jo lähitulevaisuudessa Euroopan markkinoille.

Näin EU voisi ajan myötä avata ovet muuntogeenejä sisältäville elintarvikkeille ja rehuille, joita ei viime vuosina ole lainkaan hyväksytty Euroopan markkinoille.

Euroopan parlamentin odotetaan hyväksyvän tänään uudet määräykset geenimuunneltujen tuotteiden merkitsemisestä ja jäljittämisestä. Näin EU voisi ajan myötä avata ovet muuntogeenejä eli ns. GMO:ta sisältäville elintarvikkeille ja rehuille, joita ei viime vuosina ole lainkaan hyväksytty Euroopan markkinoille.

Uusien määräysten voimaantulo vaatii vielä syksyllä EU-maiden ministerien siunauksen. EU:n geenimuuntelupolitiikka on jo pitkään kuohuttanut Yhdysvaltoja, joka on valittanut asiasta myös Maailman kauppajärjestölle WTO:lle. Hiljattain presidentti George Bush kuohutti omasta puolestaan EU:n johtajia väittämällä, että EU estää näin kehitysmaita käyttämästä biotekniikkaa nälänhätänsä ratkaisemiseen.

Euroopan parlamentin puhemies Patrick Cox vastasi Bushille jyrkin sanankääntein tiistaina Strasbourgissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Cox torjui ehdottomasti GMO-keskustelun yhdistämisen Afrikan nälänhätään. Markkinoilla toistaiseksi olevat geenimuunnellut tuotteet eivät hänen mukaansa sovi kehitysmaiden, vaan suuryritysten tarpeisiin. Coxin mukaan EU myös avustaa kehitysmaita kolme kertaa niin paljon kuin Yhdysvallat.

-Meille ei siis tarvitse luennoida humanitaarisista kysymyksistä, näpäytti Cox. Uusien määräysten mukaan EU-maissa myytäviin tuotteisiin on merkittävä, sisältävätkö ne geenimuunneltuja aineksia, oli kyse sitten GMO:n tarkoituksellisesta käyttämisestä tai tahottomista jäämistä. Parlamentti ja EU-maiden ministerit ovat kuitenkin eri mieltä, miten vähäisistä GMO-jäämistä voidaan vaatia merkintää. Tämä erimielisyys tuskin kaataa pitkään valmisteltua uudistusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.