Mainos

EU-neuvottelut alkavat ministeritasolla

Valmistelut kuuden hakijamaan ottamisesta Euroopan unioniin ovat edenneet virkamiesten keskusteluista ensimmäisiin ministeritason neuvotteluihin.

EU:n ulkoministerit aloittavat tänään Brysselissä neuvottelut Viron, Puolan, Tsekin, Unkarin, Slovenian ja Kyproksen kanssa. Keskustelujen aiheena ovat seitsemän asiakokonaisuutta, joista EU on saanut valmiiksi ensimmäiset arvionsa siitä, miten hakijamaat ovat edistyneet valmistautumisessaan unionin jäsenyyteen.

Asialistalla ovat mm. telekommunikaatio, yritystoiminta, koulutus, kulttuuri, tiede sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Näillä alueilla neuvotteluista ei pääosin odota suurempia ongelmia. Ennakolta vaikeuksia on povattu lähinnä kahtia jaetun Kyproksen tilanteen vuoksi. Keskustelua tulevat aiheuttamaan vielä ainakin hakijamaiden toivomat siirtymäajat. Monet niistä ovat pyytäneet lisäaikaa telealan monopolien purkamiseen. EU puolestaan vaatii lisäperusteluja siirtymäajoille.

Eturintamassa EU:n jäsenyydestä neuvottelemaan päässeet maat saavat odottaa unionin seuraavaa laajentumista vielä vuosia. Realistisena pidetyn arvion mukaan se tapahtuisi aikaisintaan vasta vuoden 2005 paikkeilla. EU:n jäsenyyttä tavoittelee kaikkiaan 12 maata. EU:n komissio vahvisti viime viikolla, että jäsenyysneuvotteluja ei avata tässä vaiheessa niihin aiemmin hyväksyttyjen kuuden lisäksi. Samalla komissio kuitenkin väläytti Latvialle mahdollisuutta päästä neuvotteluihin vielä ennen ensi vuoden loppua. Tshekki ja Slovenia saivat varoituksen omien uudistustensa hidastumisesta.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.