Mainos

EU:n yhteispuolustus epäillyttää suomalaisia

Suomalaiset suhtautuvat muita EU-maita epäileväisemmin EU:n yhteiseen puolustukseen. Puolet suomalaisista kannattaa kannattaa yhteistä Euroopan unionin puolustusta, mutta peräti 39 prosenttia vastustaa sitä.

Suomen ohella eniten yhteistä puolustusta vastustetaan Britanniassa, Irlannissa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Tiedot ilmenevät Eurobarometrin kyselystä, joka on tehty maalis-huhtikuussa Irakin sodan alkamisen jälkeen.

Tilanne ei ole Suomessa juuri muuttunut verrattuna suhtautumiseen ennen sotaa. Kannatus oli tammi-helmikuussa 49 prosenttia ja nyt 51 prosenttia.

Britannia on ainoa jäsenmaa, jossa tukijoita on alle puolet vastaajista, 47 prosenttia. Suhtautuminen yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan on kuitenkin kokonaisuutena myönteisempää. Nyt sitä kannattaa keskimäärin 74 prosenttia vastaajista.

Tuki on vähentynyt Britannian lisäksi vain Kreikassa. Luxemburgissa kannatus on 92 prosenttia. Myös Italiassa, Kreikassa, Saksassa ja Belgiassa vähintään 80 prosenttia on puolustuksen kannalla. Italiassa vastustajia on myös vähiten, vain 5 prosenttia.

Tulevissa jäsenmaissa yhteisen puolustuksen kannatus on vieläkin suurempaa, 77 prosenttia. Alhaisinta tuki on Maltalla, 49 prosenttia.

Yhteisen ulkopolitiikan kannatus kasvussa

Kyselyssä on selvitetty myös EU:n yhteisen ulkopolitiikan kannatusta. Suomessa reilut puolet, 55 prosenttia, kannattaa yhteistä EU:n ulkopolitiikkaa ja joka kolmas vastustaa.

Britanniassa vastustajia on enemmän kuin kannattajia prosentein 39-37.

Kysely on tehty EU:n tulevaisuuskonventin puheenjohtaja Valery Giscard d'Estaingin pyynnöstä. Ranskalainen Giscard ajaa voimakkaasti yhteistä puolustusta.

Konventille jätetyssä ehdotuksessa EU:n puolustusta ehdotetaan tiivistettäväksi.

(MTV3-STT)

16:36

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.