EU:n vientituissa vakavia epäselvyyksiä

EU:n maataloustuotteiden vientitukien käytössä ja valvonnassa on vakavia puutteita ja epäilyjä petoksista. Sääntöjen vastaisesti vientitukia on käytetty yli 100 miljoonan euron arvosta, ilmenee tilintarkastustuomioistuimen tuoreesta raportista.

Lukuisten esimerkkien joukosta räikeimmät ovat Pohjois-Koreaan viety vanha juusto sekä Irakille asetetun kauppasaarron kierto. Tukea on myönnetty myös elävien eläinten kuljetuksille, mutta osa eläimistä on kuollut matkan aikana.

Myös Suomea moititaan tukien perille menon puutteellisesta valvonnasta. Suomi ei ole esimerkiksi tarkastanut valvontaan liittyviä todistuksia asianmukaisesti. Moite koskee useita muitakin jäsenmaita. Ongelma koskee EU-maiden valtuuttamia valvontayrityksiä tai -laitoksia, joiden tehtävänä on todistaa tavaran perille meno. Raportin mukaan vaikeudet liittyvät todistusten tunnistamiseen ja luotettavuuteen.

Tarkastusneuvos Leena Tenhola maatalousministeriöstä kertoo, että tilintarkastustuomioistuimen havainnot on käsitelty Suomessa. Tilintarkastustuomioistuin teki tarkastusmatkan Suomeen 1999. Suomi on antanut asiasta pyydetyn vastineen. -Meillä on ollut sellainen käsitys, että nämä eivät ole sellaisia ongelmia mitä ne ovat tilintarkastustuomioistuimen mielestä, Tenhola sanoo. Tenholan mukaan erityiskertomuksen käsittely jäsenmaittain tapahtuu myöhemmin EU:n neuvoston maatalouden rahoitusasioiden työryhmässä.

Pohjois-Koreaan vanhentunutta juustoa

Raportin yksi erikoisimpia tapauksia on ollut vanhentuneen tanskalaisen fetajuuston vienti Pohjois-Koreaan. Joulukuussa 1998 Tanskasta lähetettiin Pohjois-Koreaan 3 200 tonnia fetajuustoa, jonka käyttöpäivä oli umpeutunut vuotta aiemmin. Tetrapakattu juusto oli valmistettu 1996 alussa.

Vientituen määrä oli yli kaksinkertainen verrattuna juustosta pyydettyyn laskuun, joka oli 966 000 euroa. Viejäyritys sai EU:lta tukea noin 2,2 miljoonaa euroa. Tukea ei olisi raportin mukaan saanut maksaa lainkaan, koska tuote oli vanhentunutta. Härskin kauppatoimen taustalla on se, että varastoihin jäi liikaa juustoa viennin Iraniin lakattua 1996. Raportista ei ilmene, mihin juusto päätyi.

Viroon viety voi palasi virolaisena

Vuonna 1997 EU:n komissiossa alettiin epäillä, että Viroon vietyä voita viedään edelleen muihin maihin. Myöhemmin Saksassa tehdyt laboratoriokokeet osoittivat, että Virosta tullut voi ei ollut siellä valmistettua. Virolainen yritys, jonka nimeä ei kerrota, toi EU:sta 1996-97 yli tuhat tonnia voita. Samaan aikaan se vei unionin alueelle voita suunnilleen saman määrän. Hollanti, Ranska ja Saksa ovat myöhemmin ryhtyneet perimään takaisin 3 miljoonan euron maksamattomia tullimaksuja.

Vientitukien avulla on kierretty myös YK:n Irakille asettamaa kauppasaartoa. Jordanian kautta on kuljetettu suuria määriä lihaa ja siipikarjaa, joille on maksettu noin 80 miljoonaa euroa vientitukea. Useimmissa tapauksissa lopullinen määränpää oli Irak.

Monet Marokkoon ja Libanoniin EU:n tuella viedyt elävät teuraseläimet ovat saapuneet perille kuolleina. Viejinä ovat olleet ainakin Ranska ja Tanska. Marokkoon on kymmenen vuoden aikana viety noin 174 000 eläintä.

EU:n vientitukiin hupenee veronmaksajien rahoja lähes viisi miljardia euroa vuodessa. Tiedot perustuvat tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomukseen, joka liittyy tuomioistuimen vuotta 2000 koskevaan raporttiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat