EU:n varoja käytetty taas laajasti väärin

EU:n varojen käyttö ja hallinnointi sai taas ankarat moitteet, kun tilintarkastustuomioistuin julkisti tuoreen raporttinsa. Jäsenmaissa paljastuneiden petosten ja sääntöjen vastaisen toiminnan rahallinen arvo kaksinkertaistui edellisvuodesta. Epäselvien tapausten lukumäärä tosin vähentyi hieman.

Vuoden 2000 varainkäyttöä koskevan raportin mukaan jäsenvaltiot tarkastavat ja valvovat edelleen puutteellisesti varainkäyttöä EU:n yhteisissä ohjelmissa. Tämä koskee erityisesti vienti- ja rakennetukia. Maataloudessa hallintoa on parannettu, mutta vieläkään varojen valvonta ei ole raportin mukaan tyydyttävää.

EU-maiden antamien ilmoitusten mukaan viime vuonna kirjattiin lähes 2500 väärinkäytöstä tai petosta. Väärinkäytösten rahallinen arvo oli noin kaksi miljardia euroa. Edellisenä vuonna tapauksia oli enemmän, mutta arvo jäi 838 miljoonaan euroon. EU:n instituutioiden tutkinnassa on vajaat 381 epäiltyä tapausta. Lisäksi oikeusviranomaisten selvitettäväksi on annettu 405 tapausta.

Jäsenmailla on velvollisuus ilmoittaa EU:n komissiolle sääntöjen vastaisuuksista ja petoksista, joiden arvo ylittää 10000 euroa (noin 60 000 markkaa). Suomi ilmoitti 36 väärinkäytöksestä, joiden yhteisarvo oli 1,6 miljoonaa euroa. Summasta on peritty takaisin yli 70 prosenttia.

Liian suuri ylijäämä


Raportti puuttuu myös poikkeuksellisen suureen budjetin ylijäämään, joka oli 11,6 miljardia euroa. Ylijäämä vastaa noin 14:ää prosenttia maksumääräyksistä. Rakennerahastojen varoista jäi käyttämättä 6,5 miljardia euroa ohjelmien hitaan toteutuksen takia.

Tilintarkastustuomioistuimen mukaan näin suuren ylijäämän siirto seuraavan vuoden varoihin vääristää merkittävästi seuraavan vuoden tuloja.

-Asia oli tiedossa etukäteen. Talousarvion tulopuolta olisi voitu mukauttaa ylijäämän pienentämiseksi merkittävästi, mitä ei kuitenkaan tehty, raportissa ihmetellään.

Uusiin yhteisöaloitteisiin ei käytetty rahaa, koska ne jäivät hyväksymättä. Erään parlamentin jäsenen mukaan tämä johtuu pitkälti EU:n komission tehottomasta toiminnasta ja valtavasta byrokratiasta. Puhtaat paperit annetaan sen sijaan Euroopan kehitysrahastojen tilinpäätöksistä. Toimia pidetään laillisina ja asianmukaisina.
Tuomioistuin on vuodesta 1994 lähtien havainnut ongelmia budjetin maksujen laillisuudessa. Tuore raportti käsittelee mm. maataloustukien ja rakennerahastojen tukien maksamista, hallinnointia ja takaisinperintää.

Tilintarkastustuomioistuimen tehtävänä on valvoa EU:n varainkäyttöä. Elimen nimi on harhaanjohtava, sillä se ei langeta rangaistuksia. Instituutio on itse asiassa EU:n tilintarkastaja, johon on nimetty yksi edustaja jokaisesta jäsenmaasta. Suomen edustaja tuomioistuimessa on Aunus Salmi.

Lue myös:

    Uusimmat