EU:n valtuuskunta Algeriaan

Algeria ilmoitti tänään, että Euroopan unionin valtuuskunta saapuu vierailulle Algeriaan lähipäivinä. EU:n puheenjohtajamaan Britannian ulkoministeri Robin Cook ilmoitti, että Algeria on muuttanut mieltään ja sallii EU:n valtuuskunnan vierailun.

Algeria myöntyi vierailuun sen jälkeen kun EU-maat olivat ilmoittaneet, että valtuuskuntaan kuuluu apulaisministereitä kolmesta EU:n "troikkamaasta" - nykyisestä, edellisestä ja seuraavasta puheenjohtajamaasta. Vielä eilen Algeria torjui valtuuskunnan tulon, koska sen jäsenten ei katsottu olevan tarpeeksi korkea-arvoisia.

Britannian ulkoministeriön mukaan Algerian kanssa on sovittu "hyvin yleisestä asialistasta, kaikesta voidaan keskustella". Valtuuskuntaa johtaa brittiläinen apulaisulkoministeri Derek Fatchett. Myös EU:n parlamentti ilmoitti lähettävänsä oman valtuuskunnan Algeriaan.

EU-parlamentaarikot tapaavat helmikuun alkupuolella Algerian parlamentin jäseniä. EU:n parlamentti tähdensi lausunnossaan, että valtuuskunta ei ole millään muotoa jonkinlainen kansainvälinen tutkimuskomitea.

Itävalta varoitti pakolaistulvasta

Mikäli Algerian joukkomurhien lopettamiseksi ei pian tehdä jotakin, Euroopan maat voivat varautua algerialaispakolaisten tulvaan, varoitti Itävallan ulkoministeri Wolfgang Schüssel torstaina Saksan televisiossa.

Algerian ulkoministeri Ahmed Attaf torjui vielä eilen EU:n valtuuskunnan vierailun, mutta torstaina hän ilmoitti, että EU:n valtuuskunta on tervetullut Algeriaan, mikäli se koostuu ministeritason vierailijoista.

-Kutsumme on voimassa ja haluamme löytää yhteisen maaperän, jolla voisimme keskustella poliittisista kysymyksistä sekä taistelusta terrorismia vastaan, ilmoitti Attaf ranskalaisen Eurooppa 1 -radion haastattelussa.

Niinikään kanadalaiset poliitikot ja lehtimiehet ovat halutessaan tervetulleita Algeriaan, kertoivat kanadalaisviranomaiset, joiden mukaan Algeriassa vastikään vieraillut ulkoministeri Lloyd Axworthy oli otettu vastaan "lämpimästi".

Arabiemiirikuntien liitto on myös tarjoutunut lähettämään Algeriaan oman valtuuskuntansa. Maa on myös vedonnut muihin arabivaltioihin, jotta nämä yhdistäisivät voimansa auttaakseen Algeriaa.

EU:n autettava Euroopassa

Ulkoministeri Attafin mukaan EU voi parhaiten auttaa Algeriaa kitkemällä Euroopassa toimivia verkostoja, jotka hankkivat muslimisisseille rahaa ja varusteita. Sen sijaan Algerian maaperällä sissien vastainen taistelu kuuluu maan hallitukselle sekä turvallisuusjoukoille, sanoi Attaf.

Läntisten asiantuntijoiden mukaan EU ei voi tehdä paljoakaan lyhyellä aikavälillä Algerian surmatöiden lopettamiseksi. Eräiden asiantuntijoiden mukaan EU:n valtuuskunnan vierailu ei ole kovinkaan merkityksellinen.

-Se on pelkkää puuhastelua. Valtuuskunta menee sinne, tulee takaisin ja esittää lausunnon EU:n ministereille. Algeria puolestaan torjuu lausunnon, sanoi eräs nimettömänä pysyttelevä asiantuntija.

Väkivaltaisuudet alkoivat 29 miljoonan asukkaan Algeriassa vuonna 1992 sen jälkeen, kun hallitus oli keskeyttänyt vaalit, jotka islamilaiset näyttivät voittavan. Väkivaltaisuuksissa on viiden vuoden kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Muutaman viime viikon kuluessa on Algeriassa surmattu yli tuhat ihmistä. Algerian hallitus syyttää väkivallasta muslimisissejä, joita se kutsuu "terroristeiksi".

Arvostelijoiden mukaan myös Algerian hallitus on syyllistynyt ihmisoikeusrikkomuksiin, koska se ei ole estänyt teurastuksia, vaikka ne ovat tapahtuneet lähellä armeijan tukikohtia sijaitsevissa kylissä.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat