Mainos

EU:n uusi sopimusteksti valmistui

Uusi sopimus korvaa suunnitellun perustuslain, joka kaatui kaksi vuotta sitten Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä. Uusikin sopimus vaatii kaikkien jäsenmaiden ratifioinnin.

Euroopan unionin lakiasiantuntijat ovat saaneet EU:n uuden perussopimuksen tekstiluonnoksen valmiiksi. Puheenjohtajamaa Portugali ilmoitti asiasta tänään.

Uudesta sopimuksesta löytyi poliittinen periaatesopu jo kesäkuun huippukokouksessa. Pitkien neuvottelujen jälkeen väännetty ratkaisu piti kuitenkin tämän jälkeen kirjoittaa sitovaksi lakitekstiksi.

EU-maiden johtajat keskustelevat juristien kirjoittamasta tekstistä vielä tulevassa huippukokouksessaan Lissabonissa kahden viikon kuluttua. On mahdollista, että joistakin yksityiskohdista syntyy vielä poliittista keskustelua.

Eniten epävarmuutta on liittynyt Britannian ja Puolan näkemyksiin. Maat saivat kesäkuun huippukokouksessa neuvoteltua itselleen omia poikkeuksia.

Uuden sopimuksen on määrä yksinkertaistaa EU:n päätöksentekoa. Se korvaa suunnitellun perustuslain, joka kaatui kaksi vuotta sitten Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä.

Uusikin sopimus vaatii ennen voimaantuloa kaikkien jäsenmaiden ratifioinnin. Tällä kertaa kansanäänestys on todennäköisesti luvassa vain Irlannissa. Hollanti ja Ranska aikovat siunata sopimuksen parlamenteissaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.