Mainos

EU:n ulkoministerit neuvottelevat perustuslaista

EU:n ulkoministerien kokouksessa Napolissa etsitään ratkaisua unionin uutta perustuslakia koskeviin kiistakysymyksiin. Suomi toivoo keskustelua puolustuspolitiikasta.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat tänään Napolissa.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat tänään vauhdittamaan hitaasti edenneitä perustuslakineuvotteluja. Ulkoministerien kokous pidetään Napolissa.

Neuvottelut ovat osa hallitusten välistä konferenssia, jossa yritetään sopia uuden EU:n perustuslaillisen sopimuksen sisällöstä. Neuvottelujen ei kuitenkaan uskota johtavan läpimurtoon, sillä käytännössä kaikki vaikeat kiistakysymykset ovat vielä sopimatta, kun perustuslakineuvottelut päättävä huippukokous on enää kahden viikon päässä.

Myöskään Ranskan ja Saksan alkuviikosta aikaansaama rahaliiton vakaussopimuksen romahdus ei ole omiaan lisäämään kompromissihalukkuutta. Puola ja Espanja vaativatkin nyt entistä ponnekkaamin suuren äänimääränsä säilyttämistä sillä perusteella, että Saksa ja Ranska tarvitsevat vahvan vastapainon.

Britannia puolestaan varoittaa, ettei se voi missään tapauksessa hyväksyä sitä, että EU:n ulkopolitiikan harjoittamiseen ei enää vaadittaisi yksimielisyyttä.

Suomi odottaa neuvotteluissa keskustelua etenkin puolustuspolitiikasta. Suomen hallitus ilmoitti eilen, ettei Suomi hyväksy EU-maiden välille automaattista velvoitetta auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta maata sotilaallisesti tai muilla keinoin.

Neuvotteluissa käsitellään myös EU:hun kaavaillun ulkoministerin asemaa ja EU:n arvoja. Puheenjohtaja Italia tulee esittämään, että perustuslaillisen sopimuksen tekstissä viitattaisiin Euroopan kristilliseen perintöön.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 28.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.