EU:n ulkoministerit koolla Brysselissä

EU:n ulkoministerit kokoontuvat tänään Brysseliin keskustelemaan EU:n suuresta sääntöuudistuksesta sekä allekirjoittamaan väliaikaisen assosiaatiosopimuksen Palestiinan kanssa. Asialistalla on myös EU:ta pitkään kuohuttanut kiista siitä, pitäisikö turkisten tuonti kieltää Venäjältä, Kanadasta ja Yhdysvalloista. Noissa maissa turkiseläimiä metsästetään kipua aiheuttavilla jalkaraudoilla.

Tuskallisten jalkarautojen käyttö kiellettiin EU:ssa kaksi vuotta sitten. Tarkoituksena on ollut estää myös raudoilla pyydettyjen turkisten tuonti muualta. Tuonti kuitenkin jatkuu.

Jalkarautoja käytetään etenkin Venäjällä, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Yksistään Kanadassa on noin 80 000 rautoja käyttävää metsästäjää, jotka myyvät turkissaaliistaan suurimman osan juuri EU-maihin. Metsästäjistä noin puolet kuuluu alkuperäiskansoihin.

Eskimot ja intiaanit kertovat koko heidän tulevaisuutensa olevan uhattuna, jos jalkarautapyynti kielletään - monilla kun ei ole muuta toimeentulomahdollisuutta.

Eläintensuojelijat taas ovat marssineet useita kertoja Brysseliin puolustamaan eläimiä, jotka makaavat usein pitkiä aikoja loukkaantuneina loukuissa. Mielensoittajien kanssa samaa mieltä ovat olleet myös Euroopan Parlamentti sekä EU:n jäsenmaiden ympäristöministerit.

Vaatimuksista huolimatta tuontikieltoa ei ole asetettu voimaan. Yhdysvallat ja Kanada ovat nimittäin uhanneet vetää EU:n maailman kauppajärjestön WTO:n eteen, jos turkistuonti kielletään.

EU on yrittänyt neuvotella näiden maiden kanssa pyynnin muuttamisesta sellaiseksi, että EU pystyisi sen hyväksymään. Kompromissia ei kuitenkaan ole syntynyt. Niinpä EU-maiden ulkoministerit joutuvat tänään punnitsemaan, kumpi on tärkeämpää eläinten hyvinvointi vai vapaa maailmankauppa.

Puheenjohtajamaa Hollanti aikoo esittää, että neuvotteluja jatkettaisiin vielä puolen vuoden ajan Venäjän, Yhdysvaltain ja Kanadan kanssa.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat