Mainos

EU:n ulkoministerit keskustelemaan joustavuudesta

EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina Brysseliin keskustelemaan joustavuudesta - sanasta, joka on kuluneella viikolla ollut EU-piireissä kaikkien huulilla.

Suomea edustavat ministerikokouksessa sekä ulkoministeri Tarja Halonen että Eurooppa-ministeri Ole Norrback. Suomalaisedustajat saapuvat Brysseliin jo sunnuntaina saamaan rautaisannoksen tietoa joustavuudesta ja sen merkityksestä hallitusten välisen konferenssin puitteissa käytäville neuvotteluille. -Aiemmin subsidiariteetti oli yleisimmin käytetty termi, mutta nykyisin kaikki puhuvat joustavuudesta, tiivistää suomalainen EU-virkamies.

Joustavuutta korostaa etenkin EU:n uusi puheenjohtajamaa Hollanti. Useimmat näyttävät tukevan ajatusta joustavasta, monen eri nopeuden EU:sta: Saksa ja Ranska haluavat tiivistää yhteistyötään omassa tahdissaan, britit haluavat puolustaa itsemääräämisoikeuttaan ja komissiokin tuntuu olevan sitä mieltä, että tietty joustavuus on tarpeen, kun unioni uudistaa päätöksentekomekanismiaan ja valmistautuu ottamaan uusia jäseniä.

Joustavuus merkitsee, että osa EU-maista voi syventää keskinäistä yhteistyötään EU:n puitteissa ilman että ne maat, joita uudet yhteistyömuodot eivät kiinnosta, panisivat kapuloita rattaisiin. Erityisesti Saksa ja Ranska ovat tehneet selväksi, että EU-yhteistyötä täytyy voida syventää, vaikka kaikki jäsenmaat eivät olisikaan siihen valmiita. Suomen hallituksen linjana on ollut, että yhteistyötä olisi parempi syventää joustavasti EU:n puitteissa. Kaikilla EU-mailla tulisi myös olla mahdollisuus mennä myöhemmin mukaan uusiin yhteistyömuotoihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.