EU:n työmarkkinajärjestöt sopivat osa-aikatyön ohjeista

Eurooppalaiset työmarkkinajärjestöt ovat sopineet osa-aikatyön ohjeistuksesta. Sopimukseen sisältyy mm. syrjimättömyyden periaate, jonka mukaan osa-aikatyöntekijöitä on kohdeltava tasavertaisesti täysaikaisten palkansaajien kanssa.

Sopimus sisältää yleiset periaatteet ja vähimmäisehdot osa-aikatyölle. Monista yksityiskohdista on mahdollisuus sopia kansallisesti. Sopimus voi vaikuttaa eri maiden työehtosopimusten sisältöön ja työelämää koskevaan lainsäädäntöön, mikäli paperi johtaa Euroopan unionin säädökseen ensi vuodenvaihteessa.

Palkansaajia edustava Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY sekä työnantajajärjestöt UNICE ja CEEP hyväksyivät neuvottelutuloksen Brysselissä kaksi viikkoa sitten. Sopimuksen hyväksyivät alustavasti 15 EU-maata sekä Islanti ja Norja. Vain Saksan työntekijäpuolen edustaja vastusti paperia. Ruotsi hyväksyi neuvottelutuloksen varauksin.

Myös Suomen työntekijäjärjestöt ovat mukana "monin varauksin", kertoo palkansaajia neuvotteluissa edustanut SAK:n osastopäällikkö Kirsti Palanko-Laaka.
-Sopimuksessa on monia asioita, joihin suhtaudumme kovin epäillen, Palanko-Laaka sanoo.

Osa-aikasopimus on lausuntokierroksella eri maiden työmarkkinajärjestöissä. Suomessa työnantajapuoli suhtautuu sopimukseen myönteisesti. Teollisuuden TT:n varatoimitusjohtaja Tapani Kahri ja johtaja Heikki Ropponen Palvelutyönantajista kuitenkin korostavat, että sopimus ei sinällään merkitse vielä mitään konkreettista suomalaiselle osa-aikatyöntekijälle.
-Kyse ei ole eurooppalaisesta työehtosopimuksesta, vaan ohjeistuksesta lainsäädäntöä ja työehtosopimuksien kehittämistä varten, Ropponen huomauttaa.
-Maassamme on noin 800 työehtosopimusta. Erittäin suuri joukko sopimuksista ei tunne koko osa-aikatyötä. Tältä osin saattaa tulla lähitulevaisuudessa aikamoinen remontti, kun osa-aikatyö otetaan esille. Tämä ei tapahdu vielä ensi syksynä, Ropponen sanoo.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat