EU:n työaikalaki kaatui jälleen

Työaikalain kaatumisen vuoksi valtaosaa EU:n jäsenmaista uhkaa nyt syytös laittomista työaikajärjestelyistä.

EU:n kiistelty työaikalaki on kaatunut jälleen. Tänään Brysselissä pidetyssä työministereiden kokouksessa Ranska, Italia, Espanja, Kreikka ja Kypros ilmoittivat, etteivät ne voi hyväksyä Suomen esittelemää sovintoratkaisua.

Sovintoesityksen kaatumiseen selkeän pettynyt EU-komission työllisyyskomissaari Vladimir Spidla uhkaa, että lähes kaikki jäsenmaat on nyt vietävä EY-tuomioistuimeen laittomista työaikajärjestelyistä - myös Suomi.

- Komission velvollisuus on aloittaa rikkomusmenettelyt, Spidla muistutti kokouksen tiedotustilaisuudessa.

Tällä haavaa 23 maan arvioidaan toimivan laittomasti. Vain Italialla ja Luxemburgilla on puhtaat paperit.

Filatov: Terveyspalvelut vaarassa

Työministeri Tarja Filatov

Kokouksen puheenjohtajana toiminut työministeri Tarja Filatov varoittaa, että sovinnon kariutuminen voi joissain maissa jopa uhata terveyspalvelujen saatavuutta.

Työaikalakeja rikotaan EY-tuomioistuimen ennakkopäätösten perusteella ainakin lääkäreiden päivystyksissä. Sallitut työtunnit karttuvat nopeasti, koska oikeuden mielestä myös varallaolo lasketaan aktiiviseen työaikaan.

Suomessa arvioidaan tarvittavan jopa 500 uutta lääkärinvirkaa, jos päivystykset halutaan nyt voimassa olevien säännösten mukaisiksi.

Kaiken lisäksi vaikutukset saattavat ulottua muihinkin vastaavantyyppisiin päivystystehtäviin, sillä oikeus on ottanut kantaa ainoastaan lääkärien työaikoihin. Kaikilla unionimailla ei välttämättä ole varaa lisätä väkeä niin paljon, että toiminta saadaan kaikilta osin lailliseksi.

Ylipitkät viikot voivat yleistyä

Suomen esitys kaatui nykyisessä työaikalaissa olevaan joustolausekkeen, joka sallii ylipitkien työviikkojen teettämisen. Sovintoesitys olisi sallinut yli 48 tunnin viikkojen teettämisen jatkossakin, mutta tiukoin rajoituksin.

Viiden maan ryhmä vaati kuitenkin lakiesitykseen selkeää takarajaa, johon mennessä ylipitkät viikot olisi lopetettu.

Joustoa käyttää laajasti erityisesti Britannia. Sen johtama maaryhmä piti tiukasti kiinni joustolausekkeesta. Mainintaa sen lopettamisesta ei haluttu.

Filatovin mukaan ylipitkiin työviikkoihin turvautuminen uhkaakin nyt laajeta, koska se näyttäisi olevan helpoin keino ratkaista lääkäreiden työaikaa koskevat ongelmat.

Suomi oli jo viides EU-puheenjohtaja, joka yritti hakea ratkaisua kiistaan. Sovun haku siirtyi hamaan tulevaisuuteen, sillä seuraava puheenjohtaja Saksa ei ottane asiaa lainkaan työlistalleen.

"Katkera pettymys"

Tiedotustilaisuudessa Filatovista oli aistittavissa selkeä pettymys sovinnon kaatumiseen. Suomi oli panostanut ratkaisun hakuun, sillä ylimääräinen kokous käsitteli ainoastaan työaikalakia.

Painetta ei varmaan helpottanut se, että vain reilu viikko sitten Suomi joutui peruuttamaan ylimääräisen kokouksen, jossa oli määrä hakea sopua Kypros-kiistaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat