EU:n työaikalaki jälleen nurin

Työaikalakia koskevaan kiistaan ei löydetty sopua yöhön venyneessä kokouksessa Brysselissä. Seuraavan kerran laki nostetaan esille Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella.

EU:n kiistelty työaikalaki on jälleen kaatunut. EU-maiden työministerit yrittivät löytää ratkaisun kiistaan viime yönä Luxemburgissa, mutta ylipitkien työviikkojen teettämisen salliva joustolauseke osoittautui liian vaikeaksi palaksi.

Nyt asia siirtyy heinäkuussa alkavan Suomen EU-puheenjohtajakauden murheeksi.

- Jäsenmaat korostivat yleisesti työaikalain tarvetta, mutta lopulta ääripäät pysyivät liian kaukana toisistaan. Suurimpia ongelmia oli niin sanotun opt-out-järjestelmän eli joustolausekkeen määrittely, kertoi työministeri Tarja Filatov pitkän kokouksen päätyttyä puolenyön jälkeen.

Erimielisyyksien ydin on pitkälti siinä, kuinka tiukasti 48 tunnin viikottaisesta enimmäistyöajasta pidetään jatkossa kiinni.

Nykyisessä vuodelta 1993 olevassa laissa on joustolauseke, joka mahdollistaa työajan venyttämisen varsin helposti. Erityisesti Britannia on käyttänyt joustoa hyväkseen omilla työmarkkinoillaan.

Vastapuolella ovat maat, jotka karsastavat joustoja. Suomi lukeutuu tähän ryhmään.

Filatovin mukaan joustoja vastustavilla mailla oli valmiuksia tulla vastaan, mikäli opt-out-järjestelmään vain saadaan jonkinlainen poikkeusluonne.

Britannian vetämälle blokille vastaantulo ei kuitenkaan riittänyt.

- Nyt on pohdittava tarkkaan uusia näkökohtia, joilla nykyiset kipupisteet voitaisiin välttää. Ratkaisun löytyminen tulee kuitenkin olemaan hyvin vaikea, Filatov arvioi.

Päivystykset koetuksella

Kiistan pitkittymisellä saattaa olla kielteisiä heijastuksia muun muassa Suomen lääkäripäivystyksiin.

Koko työaikarukkauksen taustalla on paljolti EY-tuomioistuimen tulkinta, jonka mukaan lääkäreiden sairaalapäivystys on laskettava mukaan varsinaiseen työaikaan. Useissa jäsenmaissa tulkinta on erilainen, näin myös Suomessa.

Mikäli sopua EU:n työaikalaista ei saada aikaan, saattaa jäsenmaiden käytäntö kyseenalaistua.

Avainasemassa on EU:n komissio, joka on aiemmin väläyttänyt, että EY-tuomioistuimen näkemystä voidaan soveltaa koko unionin alueella, mikäli jäsenmaat eivät kykene sopimaan uudesta työaikalaista.

- Olen nähnyt laskelmia, että Suomessa tarvittaisiin siinä tapauksessa jopa parituhatta uutta lääkärinvirkaa päivystysten hoitamiseksi, Filatov sanoo.

Hän korosti, että lääkäripäivystyksille on jo pohjaratkaisu, joka mahdollistaisi nykyisen käytännön jatkamisen. Ongelmana on tällä haavaa se, että tuon pohjaratkaisun toteutuminen edellyttää sopimista koko EU:n työaikadirektiivistä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat