Mainos

"EU:n tukikatto ei saa uhata Suomen maataloutta"

Pääministeri Paavo Lipposen mielestä EU:n maatalousmenojen tukikatto ei saa olla uhkana Suomen maataloudelle.

EU:n maatalousmenojen katto ei saa vaarantaa Suomen maataloutta, korosti pääministeri Paavo Lipponen Brysselin EU-huippukokouksessa.

-Suomella on yksi kaiken ylitse käyvä kysymys. Se, että Suomessa voidaan laajentumisen toteutuessa ja siitä eteenpäin harjoittaa maataloutta siltä pohjalta kuin olemme liittymissopimuksessa sopineet, Lipponen sanoi.

Lipponen puhui Suomen maatalouden puolesta EU-johtajien päivällisillä Brysselissä ja aikoi jatkaa aiheesta tänään, kun huippukokous neuvottelee loppuasiakirjastaan.

Suomi vetoaa Luxemburgin EU-huippukokouksessa vuonna 1998 päätettyyn periaatteeseen, että maataloutta on voitava jatkaa myös siellä, missä olosuhteet ovat epäsuotuisat. Tukien leikkauksia ei voi Suomen oloissa korvata lisäämällä tuottavuutta, joten leikkauksille on saatava täydet kompensaatiot.

-Maataloutta on voitava harjoittaa kaikilla alueilla, myös Suomen erityisen vaikeissa ilmastollisissa olosuhteissa. Tavalla tai toisella puheenjohtajan on noteerattava tämä, Lipponen sanoi.

Suomi ja muutkin EU-maat olivat silti eilisiltana periaatteessa valmiita hyväksymään Saksan ja Ranskan markkinoiman ajatuksen, että EU:n maatalousmenot jäädytetään tulevalla rahoituskaudella, joka alkaa vuonna 2007. Sopimukseen liittyy kuitenkin vielä runsaasti avoimia kysymyksiä, ja rahoituskaudesta on aikanaan sovittava yksimielisesti. Tuolloin mukana päättämässä ovat myös vuonna 2004 liittyvät uudet jäsenmaat, joiden mielipidettä ei vielä Brysselin kokouksen yhteydessä kukaan ole kysynyt.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.