Mainos

EU:n tukema Tadic voitti Serbian vaalit

Kansallismielisen haastajan Tomislav Nikolicin kerrotaan jo myöntäneen tappionsa maan sunnuntaisissa presidentinvaaleissa.

Serbian presidentivaalien voittajaksi on julistautunut istuva presidentti, länsimielinen Boris Tadic. Kansallismielinen haastaja Tomislav Nikolic puolestaan myönsi tappionsa myöhään illalla.

Tadicilla on alustavissa tuloksissa ratkaiseva neljän prosentin etumatka Nikoliciin. Luotettavana pidetyn riippumattoman CESID-tutkimuslaitoksen ennakkotulokset ennustavat demokraattisen puolueen Tadicille noin 51 prosentin äänisaalista, kun taas radikaalipuolueenNikolic on jäämässä 47 prosenttiin äänistä.

Tadicia pidetään EU-myönteisempänä kuin Nikolicia, joka perustaisi ulkopolitiikan hyville Venäjän-suhteille. Vaaleja onkin pidetty myös kansanäänestyksenä maan ulkopoliittisesta suunnasta.

EU tuki Tadicia tarjoamalla Serbialle uutta yhteistyösopimusta ja käynnistämällä neuvottelut viisumihelpotuksista.

- Äänestin Tadicia. En siksi, että hän olisi paras ehdokas, vaan siksi, etten halua lastenlasteni menettävän taas viittä vuotta, summasi Belgradissa äänestänyt eläkeläinen Radmila Milovanovic.

Äänestysprosentti nousi liki 67:ään. Ensimmäisellä kierroksella tammikuussa jäätiin 61 prosenttiin.

EU vai Venäjä?

Tadic korosti kampanjassaan, että Serbian on jatkettava lähentymistään EU:hun, vaikka valtaosa jäsenmaista tukee Kosovon itsenäistymistä. Nikolicia Tadic on syyttänyt Serbian syöksemisestä takaisin maailmanpolitiikan heittiöksi, asemaan joka sillä oli Milosevicin aikoina.

- Tämä on kansanäänestys. Olen varma, että valitsemme tien, joka johtaa EU:hun. Olen varma, että tämä kansakunta haluaa jotain parempaa kuin paluuta takaisin eristykseen, Tadic vakuutti.

Nikolic puolestaan painotti totuttuun tapaan Venäjän-suhteita.

- Ilman minua Serbialla ei ole tulevaisuutta. Se on häviävä maa. Meidän on pidettävä yllä suhteita sekä Venäjään että EU:hun. Mutta Venäjä tukee meitä enemmän, joten tällä hetkellä se on parempi kumppani, Nikolic perusteli.

Jos Tadicin voitto varmistuu, Kosovon uskotaan odottelevan vielä jonkin aikaa itsenäisyyden julistamista. Nikolicin voitto tarkoittaisi mahdollisesti itsenäisyyden julistamista jo ensi viikonloppuna.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.