Mainos

EU:n troikka neuvottelee Iranin ydinohjelmasta

Britannia, Ranska ja Saksa yrittävät taivutella Irania luopumaan ydinaseohjelmastaan. Iran itse on kiistänyt ohjelman olemassaolon.

Britannian, Ranskan ja Saksan edustajat tapaavat tänään Pariisissa Iranin edustajien taivutellakseen islamilaista tasavaltaa luopumaan ydinohjelmastaan, joka amerikkalaisten ja eurooppalaisten arvioiden mukaan tähtää ydinaseen valmistamiseen. Iran on kiistänyt tavoittelevansa ydinasetta.

EU:n suurten jäsenmaiden kolmikko onnistui viime syksynä saamaan Iranilta lupauksen lopettaa uraanin rikastaminen ja sallia Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n yllätystarkastukset.

Eilen Saksan ulkoministeri Joschka Fischer vaati Irania pitämään kiinni lupauksistaan sen jälkeen kun Teheran oli ilmoittanut murtavansa sinetit, joilla IAEA:n tarkastajat olivat Iranin-käynnillään sinetöineet uraanin rikastamiseen käytettävät sentrifugit. Iranin parlamentin edustaja Mohamoud Mohammadi puolestaan sanoi, että parlamentti ei aio ratifioida ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjaa.

Yhdysvallat on varoittanut EU:n kolmikkoa Pariisin kokouksen alla taipumasta myönnytyksiin Iranille.

- Iran yrittää lyödä kiilan Euroopan ja Yhdysvaltain välille tehdäkseen mitä he haluavat ydinohjelmansa kehittämisessä, korkea amerikkalainen virkamies sanoi uutistoimisto AFP:lle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.