Mainos

EU:n tiedustelupalvelut eivät yllättyneet NSA-paljastuksista

Euroopan unionin tiedustelupalvelut eivät tienneet NSA-tietovuotaja Edward Snowdenin paljastuksista ennen kuin ne tulivat julkisuuteen. Venäjällä oleva Snowden väittää, että Yhdysvallat on vakoillut EU:ta.

Paljastukset eivät kuitenkaan yllättäneet tiedustelupalveluita. EU:n tiedustelupalveluiden suomalaiset johtajat valottivat tilannetta MTV3:n ja Porin SuomiAreenassa.

- Hän on vain ikään kuin tuonut suureen julkisuuteen tietoja siitä, että miten tiedusteluorganisaatiot suurissa maissa operoivat, arvioi tiedustelupäällikkö Georgij Alafusoff EU:n sotilasesikunnasta.

- EU on aloittanut vuoropuhelun Yhdysvaltojen kanssa näiden Snowdenin paljastusten mukanaan tuomista kysymyksistä, kertoo EU:n tiedusteluanalyysikeskuksen johtaja Ilkka Salmi.

Molemmat herrat odottavat syksyn mittaan lisätietoa siitä, mitä todellisuudessa on tapahtunut. Vaikka väitteitä ei ole siis vielä pystytty todentamaan, kritiikkiä on lähtee täältä myös eurooppalaisten suuntaan.

- Yhdysvallat on käyttänyt hyväksi sitä, että me eurooppalaiset siviili- ja sotilasihmiset olemme hieman varomattomia omissa toimissamme ja me saatamme esimerkiksi puhua salassa pidettävistä asioista julkisesti salaamattomissa puhelimessa, arvioi tiedustelupäällikkö Alafusoff.

Itse tietovuotaja Edward Snowdenin tekoja on turvallisuuspalvelujohtajien mielestä vaikea arvottaa.

- Turvallisuusviranomaisen palveluksessa meidän täytyy lähteä siitä, että henkilöt jotka rekrytoidaan, niin he lähtökohtaisesti pitävät salassa ne tiedot jotka heille on annettu. Kyllä näkisin, että en ihan häntä sankarin jalustallekaan haluaisi nostaa, summaa Ilkka Salmi.

Sekä EU:n tiedusteluanalyysikeskus että EU:n sotilasesikunta keräävät tietoa unionin jäsenvaltioiden tiedustelupalveluilta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja