EU:n terrorismin vastaisissa toimissa sopu

EU:ssa on syntymässä sopu terrorismin vastaisista toimista.

Tulossa olevat muutokset nopeuttavat epäiltyjen luovuttamista maasta toiseen huomattavasti. Poliittinen yhteisymmärrys eurooppalaisista pidätys- ja luovuttamismääräyksistä saadaan ilmeisesti ensi viikon torstaina ja perjantaina oikeus- ja sisäministerien kokouksessa.

Suuri osa terrorismin vastaisista toimista on sellaisia, joista periaatteessa sovittiin jo Tampereen huippukokouksessa syksyllä 1999, mutta joiden toteuttaminen sai vauhtia vasta syyskuun terrori-iskujen jälkeen.

Muutokset merkitsevät, että myös oman maan kansalaisten luovuttaminen toiseen EU-maahan helpottuu merkittävästi. Kaksoisrangaistavuuden vaatimuksesta luovutaan osittain. Nykyisin Suomen kansalainen voidaan luovuttaa toiseen EU-maahan vain, jos kyseessä on Suomen lainsäädännön mukaan törkeä rikos. Tämä tulee muuttumaan. EU-maat hyväksyvät listan, johon kirjataan ne rikokset joiden kohdalla kaksoisrangaistavuudesta luovutaan. Niihin kuuluvat terrorismiin, huumekauppaan, ihmiskauppaan ja rahanpesuun liittyvät rikokset. Muiden rikosten osalta kaksoisrangaistavuuden vaatimus säilyy. Se merkitsee esimerkiksi, ettei Irlantiin luovuteta henkilöitä joita epäillään abortin teosta, koska abortti ei ole rikos muualla EU:ssa.

Suomesta ei olisi myöskään pakko luovuttaa henkilöitä, jotka ovat Suomessa syyllistyneet brittiläisen tai irlantilaisen lainsäädännön mukaiseen "salahankkeeseen". Tämä määritellään rikollisen teon suunnitteluksi, jossa toinen osapuoli sanoin tai teoin tekee selväksi olevansa esittäjän kanssa samaa mieltä. Jos teko on tapahtunut Britanniassa, olisi epäilty esityksen mukaan luovutettava. Teoriassa salahankkeeksi riittää Britanniassa pubikeskustelu, jossa yksi osanottaja sanoo: "sejase pitäis tappaa" ja toinen kaljanjuoja nyökyttelee. -Suomessa tämä olisi vain hyvin epäkorrektia käytöstä, sanoi oikeusministeriön kansainvälisen osaston johtaja Matti Joutsen.

EU:n sisällä epäilty voidaan vapaasti luovuttaa eteenpäin toiseen unionimaahan. Sitä vastoin alkuperäiseen esitykseen on tullut siltä osin muutos, että EU:n ulkopuolelle ei luovuteta ilman alkuperäisen valtion suostumusta. Alkuperäinen maa pystyy siten estämään luovutukseen kolmanteen maahan, jossa epäiltyä uhkaa kuolemanrangaistus tai epäinhimillinen kohtelu.

Pitkät rangaistukset

Sopu on syntymässä myös terrorismin määritelmästä. Terroristisiksi katsotut rikokset rangaistaan kovemmin kuin muut.

Suomelle on aiheuttanut ongelman se, että EU:n ehdotuksen mukaan enimmäisrangaistuksen esimerkiksi terroristiryhmän johtamisesta pitäisi olla vähintään 15 vuotta. Suomessa ei yhdestä rikoksesta voi saada 12 vuotta pitempää vankeusrangaistusta. Ongelma kierretään. Suomessa lähdetään siitä, että terroristiryhmän johtaja on todennäköisesti syyllistynyt muihinkin rikoksiin, jolloin 15 vuotta voi täyttyä.

Terrorismirikoksiksi katsottaisiin terroristiryhmän johtaminen sekä sen toimintaan osallistuminen silloin, kun tekojen tarkoitus olisi pelotella väestöä tai tuhota maan poliittiset rakenteet. Suomi edellyttää, että tukemisrikoksen pitää olla aktiivista ja tietoista toimintaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat