EU:n talouskokous laihoihin tuloksiin

EU-maiden johtajat jatkoivat tänään taloushuippukokoustaan Brysselissä. Huippukokouksen toisena päivänä pohdittiin EU:n kilpailukyvyn parantamista.

Tärkeänä pidetty kilpailukyvyn elvytys jäi kuitenkin puolitiehen. EU-johtajat vakuuttivat kokouksen jälkeen yhteen ääneen, että niin sanottu Lissabonin prosessi on saatava uuteen vauhtiin. Avoimeksi kärjistynyt kiista palvelujen vapauttamisesta vei kuitenkin parhaimman terän jäsenmaiden viestiltä.

Palvelujen vapauttamista on pidetty yhtenä talouskasvun kohentamisen kulmakivenä, sillä se muodostaa kaksi kolmannesta Euroopan maiden bruttokansantuotteesta. EU-maat totesivat kokouksen päätteeksi hyväksytyissä päätelmissä, että Lissabonin strategia on elvytettävä viipymättä.

Enää ei kuitenkaan puhuta alkuperäisestä tavoitteesta, jonka mukaan EU:sta pitäisi tehdä maailman kilpailukykyisin talousalue vuoteen 2010 mennessä.

-Uudistetun kilpailukykyohjelman avulla jäsenmaat kytketään nykyistä paremmin Euroopan talouskasvun vauhdittamiseen, arvioi pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) optimistisesti.

-Tässä haetaan nyt enemmän ohjelmakeskeistä mallia, johon liittyvä jatkuva raportointi tuo toivottavasti lisää jäntevyyttä. Ainakin Suomessa malli varmasti toimii, hän jatkoi.

Palvelut jakoivat EU-maat kahtia

Jäsenmaat sopivat jo myöhään eilen, että esitys palveludirektiivistä laitetaan useilta kohdin uusiksi erityisesti Ranskan noustua vastustamaan hanketta. Ranska sai tukea muun muassa Ruotsilta ja Tanskalta Samaan aikaan uudet Itä-Euroopan maat pitivät pelkoja palvelujen vapauttamisesta lähinnä itsekkäänä protektionismina. Monet näistä maista kokivat, että palveludirektiiviä muokataan vain vanhojen jäsenmaiden ehdoilla.

Ranskassa vasemmisto ja ay-liike ovat protestoineet direktiiviä vastaan, koska ne pelkäävät lain johtavan työlainsäädännön höltymiseen ja työpaikkojen siirtymiseen halvempiin Itä-Euroopan maihin. Asiasta on tullut niin suuri, että sen on pelätty vaikuttavan kansanäänestykseen EU-perustuslaista toukokuussa.

Huippukokous teki kuitenkin selväksi, ettei uutta direktiiviehdotusta enää anneta. Rukkaukset tehdään komission esitykseen, joka seuraavaksi on menossa EU:n parlamentin käsittelyyn.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 23.03.2005)

(Kauppalehden talousuutiset 23.03.2005)

Lue myös:

    Uusimmat