Mainos

EU:n talous- ja rahoituskomitean julkisuus säännöstelyssä

Suomen EU-puheenjohtajakaudella ajama avoimuuspolitiikka ei ulotu kaikkiin työryhmiin. Talous- ja rahoituskomitean asialistat ja kokouspäivät pysyvät näillä näkymin edelleen salassa.

Suomi on alkanut julkistaa sekä ministerineuvoston kokousten että niitä valmistelevien virkamiestyöryhmien asialistoja. Ministerikokousten asialistat julkistetaan Internetissä, työryhmien asialistoja jaetaan niiden suuren lukumäärän takia vain paperilla. Talous- ja rahoituskomitea, joka valmistelee valtiovarainministerien Ecofin-kokouksia, ei kuitenkaan ole laajennetun julkisuuden piirissä.

Komitean käsittelemät aiheet, esimerkiksi euromaiden taloudenpito ja lainat EU:n ulkopuolisille maille katsotaan niin herkiksi, ettei kokousten asialistoja aiota julkistaa. Avoinna on ollut kysymys, pitäisikö kokouspäivämäärät julkistaa, mutta ainakaan komiteassa itsessään ajatuksesta ei ole innostuttu.

Toisin kuin muissa virkamiestyöryhmissä, talous- ja rahoituskomitean puheenjohtajan tehtävä ei vaihdu puheenjohtajakausien myötä. Puheenjohtajaksi valittiin helmikuussa ranskalainen Jean Lemierre, varapuheenjohtajaksi tuli alivaltiosihteeri Johnny Åkerholm. Åkerholm arvioi tänään, ettei kokouspäivämääriä aleta julkistaa. Suomen edustajana komiteassa on Åkerholmin lisäksi Suomen pankin johtaja Esko Ollila.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.