Mainos

EU:n syntyvyyslukujen lasku taittunut

EU-maiden syntyvyyslukujen lasku on taittunut. Eurostat ilmoitti tänään, että viime vuonna syntyvyys oli 1,44 lasta naista kohti. Alimmillaan syntyvyys kävi vuotta aikaisemmin, 1,43:ssa. Lapsia syntyi viime vuonna hieman yli neljä miljoonaa.

Syntyvyysluvut vaihtelevat paljon maasta toiseen; korkein luku on Irlannin 1,91, mutta seuraavaksi korkeimmat luvut löytyvät Suomesta ja Luxemburgista, joissa naisilla on keskimäärin 1,76 lasta. Syntyvyys on alhaisin Espanjassa, 1,15 lasta.

EU-maiden lasten keskimääräinen odotettu elinikä on tytöillä 80,5 vuotta ja pojilla 74. Pisimpään elävät ranskalaiset tytöt, 81,9 vuotta, ja lyhin kaari on edessään portugalilaisilla pojilla, 71 vuotta.

EU:n väestö kasvoi viime vuonna 1 037 600 uudella asukkaalla, ja koko luku oli 376 691 200, Eurostat ilmoitti. Suurin osa kasvusta selittyi maahanmuutolla, EU:hun muutti 727 700 ihmistä enemmän kuin pois.

Maataloushinnat laskivat EU:ssa

Maataloustuotteiden tuottajahinnat laskivat EU-maissa keskimäärin 2,7 prosenttia viime vuonna, ilmoitti Eurostat tänään. Suomessa hintojen lasku oli selvästi suurempi. Suuren osan hintojen laskusta selitti hullun lehmän tauti, joka osassa Eurooppaa romahdutti naudanlihan kysynnän.

Suomessa hinnat jatkoivat EU-jäsenyyttä seurannutta laskuaan ja olivat viime vuonna 14,8 prosenttia alemmat kuin 1995. EU-jäsenyyden ensimmäisenä vuonna tuottajahinnat laskivat Suomessa 26,1 prosenttia. Hinnat laskivat myös Irlannissa (6,5 prosenttia), Ruotsissa (4,6) sekä Britanniassa ja Espanjassa (3,9).

Perunan hinta laski suuren sadon myötä 26 prosenttia. Viinin hinta nousi 3,1 prosenttia, oliivien ja oliiviöljyn 17,4. Hullun lehmän tauti laski naudanlihan hintaa 15 prosenttia. Sian- ja lampaanlihan hinta nousi, 8,4 ja 11 prosenttia. Munien hinta nousi jyrkästi, 17,9 prosenttia, mutta niiden hinta oli laskenut paljon edellisinä vuosina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.