EU:n sopimusongelma voi venyä ensi vuoteen

Euroopan unionin sopimussotkun selvittely uhkaa venyä jopa ensi vuoteen.

Monet jäsenmaat olisivat halunneet, että sopimuksen kansanäänestyksessä torjunut Irlanti toisi ensi lokakuussa pöytään käytännön ehdotuksia kriisin ratkaisemiseksi.

Irlanti ei kuitenkaan halunnut Brysselin huippukokouksessa ottaa yksin vastuuta kriisin ratkaisusta. Samalla Tshekki ei halunnut sitoutua vahvistamaan tekstiä ennen kuin tilanne on selvinnyt. Käytännössä aikataulu uhkaa siten venyä selvästi.

EU kuitenkin yrittää yhä jatkaa sopimuksen vahvistamista mahdollisimman monessa jäsenmaassa. Sopimus ei kuitenkaan tule voimaan ilman kaikkia 27:ää jäsenmaata.

Tuleva puheenjohtajamaa Ranska kiristi myös kokouksen tunnelmaa vihjaamalla, että se voi estää EU:n laajentumisen, ellei Lissabonin sopimus tule voimaan. Presidentti Nicolas Sarkozyn mukaan ilman Lissabonia ei voi olla myöskään laajentumista.

Sarkozyn mielestä laajentuminen ei ole järkevää ennen kuin EU ensin uudistaa omaa toimintaansa. Sarkozyn mukaan vaihtoehtoina on nyt etsiä joku erityisratkaisu Irlannille, jotta sopimus saadaan voimaan, tai jatkaa nykyisellä Nizzan sopimuksella.

Ranska ottaa EU-puheenjohtajuuden heinäkuun alussa. Sarkozy on suhtautunut pitkään laajentumiseen epäilevästi. Hän on vastustanut etenkin Turkin jäsenyyttä.

Lissabonin sopimus vaatii kaikkien maiden vahvistuksen tullakseen voimaan. Alun perin sen piti astua voimaan ensi vuoden alussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat