Mainos

EU:n Solana tapasi Iranin neuvottelijan

Solana halusi Iranin vielä selventävän vastaustaan maalle tarjottuun kannustinpakettiin.

EU yritti vielä tänään taivutella Irania luopumaan uraanin rikastamisesta ennen kuin YK:n turvallisuusneuvosto ryhtyy harkitsemaan pakotteita maata vastaan. Unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana tapasi illalla Iranin ydinneuvottelijan Ali Larijanin Wienissä.

Solana oli etukäteen odottanut neuvotteluista vaikeita. Iranin kannan tuntevat diplomaatit kertoivat, että maa aikoi edelleen torjua vaatimukset uraanin rikastamisen lopettamisesta. Wienissä kumpikaan osapuoli ei kuitenkaan enää kommentoinut odotuksiaan.

Länsimaat epäilevät Irania ydinaseen kehittelystä. Iran itse vakuuttaa ydinohjelmansa tähtäävään ainoastaan energiantuotantoon.

Tapaaminen lykkääntyi diplomaattien mukaan useita kertoja, koska osapuolet halusivat olla varmoja tulosten saavuttamisesta. Tapaamispaikka pidettiin viime hetkiin asti salassa. EU vahvisti vasta iltapäivällä, että Solana keskustelisi Larijanin kanssa Wienissä.

-Neuvotteluissa on hyvin selkeä asialista, kertoi Wienissä työskentelevä diplomaatti.

Selvennystä aiempaan vastaukseen

Javier Solana

Solana halusi Iranin vielä selventävän vastaustaan maalle tarjottuun kannustinpakettiin. Turvallisuusneuvoston pysyvät maat ja Saksa ovat ehdottaneet kansainvälistä apua vastineeksi siitä, että uraanin rikastaminen päättyy. Vastauksessaan Iran vihjaisi voivansa rajoittaa ydinohjelmaansa, jos sen kanssa aloitetaan neuvottelut.

- Vastaus ei ole kaikilta osin selvä. Eurooppalaiset haluavat selvennyksiä, ja Iran on halukas selvittämään asioita, länsidiplomaatti kertoi.

Iranilaisen uutistoimiston Irnan mukaan Larijani on korostanut keskusteluissaan EU-maiden johtajien kanssa, että maa on valmis sopimaan kiistan ydinohjelmasta. Ehdoksi hän on vaatinut Iranille oikeutta kehittää ydinteknologiaa rauhanomaisiin tarkoituksiin.

USA veisi kiistan turvallisuusneuvostoon

Yhdysvaltain mielestä turvallisuusneuvoston pitää alkaa luonnostella päätöslauselmaan pakotteista jo ensi viikolla. Pakotteet voitaisiin siinä tapauksessa määrätä mahdollisesti jo sitä seuraavalla viikolla.

Amerikkalaisten hoppuilu kuitenkin arveluttaa EU-maita, Venäjää ja Kiinaa, jotka haluavat jatkaa neuvotteluja. Solanan mukaan pakotteista ei päätetä niin kauan kuin keskustelut Larijanin kanssa jatkuvat.

Iran on puolestaan ärsyyntynyt siitä, että neuvotteluita varjostaa pakotteiden uhka. Diplomaattilähteiden mukaan maa pitää uhkailua neuvottelujen hidasteena.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.