Mainos

EU:n sokerikiistassa sopu - Suomi saa erityistukea

EU:n maatalousministerit ovat päässeet sopimukseen sokeriviljelijöiden tukiuudistuksesta. Sokerin hintaa leikataan 36 prosentilla seuraavan neljän vuoden aikana. Suomalaisille sokerinviljelijöille EU:n komissio lupasi erityisoikeuden maksaa lisäkorvausta viljelijöilleen.

EU-maat ovat sopineet sokerin tukiuudistuksesta, joka mahdollistaa tuotannon jatkumisen myös Suomessa. Tuotanto kuitenkin vähenee Suomessa noin kolmanneksella.

Maatalousministerit sopivat tukileikkauksista kolmen päivän maratonneuvotteluiden jälkeen Brysselissä.

Sokerin hintaa leikataan neljän seuraavan vuoden aikana 36 prosenttia. Viljelijöille korvataan reilut 64 prosenttia hinnanmenetyksistä.

Suomi saa erityisoikeuden maksaa lisäkorvausta viljelijöilleen kansallisesta budjetista. Näin halutaan taata, että sokeria tuotetaan riittävästi yhden tehtaan tarpeiksi.

Suomen Sokeri tekee tehdaspäätöksen alkukeväästä

Suomen Sokerin toimitusjohtaja Vesa Kurula arvioi, että sokeriratkaisu merkitsee todennäköisesti Suomen sokeriteollisuuden puolittumista. Suomen Sokerilla on tällä hetkellä tehtaat Salossa ja Säkylässä. Niistä toinen täytyy EU:n ratkaisun myötä sulkea.

Tehtaat työllistävät ympärivuotisesti yhteensä noin sata henkeä, minkä lisäksi tehtaille palkataan syksyn sesonkiajaksi yhteensä noin sata kausityöntekijää.

Kurulan mukaan ratkaisu tuotantoa jatkavasta tehtaasta pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti. Ratkaisu ei ole kuitenkaan yksinkertainen, sillä jatkavan tehtaan raaka-aineen saatavuus täytyy varmistaa. Kurulan mukaan juurikkaanviljelijöiden viljelyratkaisut ovat tässä suhteessa avainasemassa.

- Alkukeväästä olemme jo viisaampia, Kurula arvioi.

Tehtaat identtisiä

Kurulan mukaan kumpikaan tehtaista ei ole tällä hetkellä toista todennäköisempi jatkaja, sillä ne ovat kokonsa ja raaka-aineen saatavuuden puolesta hyvin samankaltaisia. Sokerijuurikkaan viljely on keskittynyt tehtaiden lähialueille.

- Sokerijuurikkaasta 75 prosenttia on vettä, joten sitä ei kannata hirveän pitkiä matkoja kuljetella, ei varsinkaan nyt kun tuotannon arvo pienenee 36 prosentilla, Kurula laskee.

Suomen Sokeri on 80-prosenttisesti tanskalaisen Daniscon omistuksessa. Loput 20 prosenttia omistaa Lännen Tehtaat. Kaikkiaan Suomen Sokerilla on noin 400 työntekijää ja sen vuotuinen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 24.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.