Mainos

EU:n rooli Ukrainan kriisissä jakoi mielipiteitä eurovaalitentissä

Eurovaaleissa ehdokkaina olevat Piraattipuolueen Ahto Apajalahti ja Itsenäisyyspuolueen Stefan Holm ovat täysin eri mieltä Euroopan Unionin roolista Ukrainan kriisissä.

Ahto Apajalahti uskoo, että kriisissä tarvitaan EU-yhteistyötä. Stefan Holmin mielestä kriisiin ajauduttiin osittain juuri EU:n laajentumispolitiikan takia.

– EU:n korkeat virkamiehet kävivät Ukrainassa oikein yllyttämässä ihmisiä kaatamaan hallitusta, niin onko se nyt ihmekään, että Venäjä koki sen uhkaksi, kärjistää Holm.

Hän painottaa kuitenkin, ettei hyväksy Venäjän toimia, mutta ymmärtää miksi kriisiin on ajauduttu.

– Kriisin puhkeamisen osasyynä on nimenomaan EU:n laajentumispolitiikka. En hyväksy Venäjän toimia, mutta on ymmärrettävää, että tilanne on tämä, koska EU tai länsi on koko ajan laajentunut itään päin, toteaa Itsenäisyyspuolueen Holm.

Piraattipuolueen Apajalahti puolestaan uskoo, että juuri EU-yhteistyötä tarvitaan kriisien ehkäisyyn.

– Jos Venäjä pyrkii tekemään pieniin valtioihin nähden tällaista "hajoita ja hallitse" -politiikkaa, niin sen takia näen, että EU-yhteistyötä tarvitaan. EU on riittävän iso toimija, joka tässä pystyy estämään tämän tyyppisen kehityksen, sanoo Apajalahti.

Holm arvostelee myös Suomen pysymistä EU-linjalla pakotepolitiikassa.

– Suomen linja on ollut huono, eikä se ole muuta voinutkaan olla, koska Suomi on EU:n jäsen ja nyt osa näitä suurvaltojen ristiriitoja. Meillehän tilanne on erityisen hankala, koska meillä on pitkä raja Venäjän kanssa. Ja meitähän myös talouspakotteet haittaisivat enemmän kuin siellä Sakassa, sanoo Holm.

Huomenna Matkalla Brysseliin -tentissä ovat talouskomissaari Olli Rehn (kesk.) ja kansanedustaja Pia Kauma (kok.).

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.